Sernik śmietankowy z malinami na ciepło

 Taki sernik to „niebo w gębie” – śmietankowy, puszysty  i  do tego ciepły sos malinowy. Takie serniki kochamy i możemy jadać bez okazji w każdym czasie. Muszę powiedzieć, że sernik jest ciastem, które można przygotowywać w tylu wersjach, że trudno teraz wymienić. Na tę wersję zapraszam szczególnie bo ciepły sos malinowy zapewnia nam powiew lata  w zimne i śnieżne dni.

Sernik śmietankowy z malinami na ciepło

Składniki (na dużą blachę 20x40cm):

Spód:

110g mąki pszennej

10 dag masła

 2 żółtka

10 dag cukru pudru

Masa serowa:

2kg twarogu śmietankowego (najlepiej nie z tych 'z wiaderka’)

10 jajek

2 szklanki cukru

500g serka marcarpone

Aromat waniliowy – kilka kropli

1  budyń śmietankowy

sok z 1 cytryny

Sos malinowy:

ok 500g mrożonych malin

2 łyżki cukru

Wykonanie:

 Wszystkie składniki na spód ugniatamy na ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.

Składniki masy serowej umieszczamy w dużej misie i wszystkie razem łączymy ze sobą przy pomocy miksera – krótko  mieszamy tylko do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę wyłożoną ciastem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy ok 70 min, pod kratkę z ciastem wkładamy naczynie z gorącą wodą, aby parowała w trakcie pieczenia. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie otwierając go zostawiamy w nim sernik do ostudzenia na ok. 30-40min. Po tym czasie uchylamy piekarnik  i studzimy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, można także wstawić je na noc do lodówki aby 'stężało’.

Maliny przekładamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy  na małym ogniu krótko – tylko podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia. Kawałki sernika polewamy ciepłym sosem malinowym i podajemy.

Sernik śmietankowy z malinami na ciepło

Sernik śmietankowy z malinami na ciepło

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 13

  1. 15 stycznia
    Odpowiedz

    o matko!!!! Wygląda obłędnie!!! Chyba dziś zrobię sernik ! mmmmm cudo !!

  2. 15 stycznia
    Odpowiedz

    Po prostu BOSKI!!! Niejedna cukiernia nie ma takiego w swojej ofercie!!
    Pozdrawiam 🙂

  3. 16 stycznia
    Odpowiedz

    ale pięknie wygląda ten sernik na zdięciu, aż chce się od razu go schrupać:)

  4. gin
    16 stycznia
    Odpowiedz

    Dokładnie – taki ciepły sosik to idealny akompaniament do zimowego serniczka 🙂

  5. kuchnia_breni
    17 stycznia
    Odpowiedz

    Miło mi, że sernik się tak podoba, z chęcią dowiem się też jak Wam smakował bo przygotowaniu go!
    Pozdrawiam wszystkich 🙂

  6. 26 stycznia
    Odpowiedz

    juz drukuje przepis – sernik taki jak lubie 🙂

  7. Gosia
    27 września
    Odpowiedz

    Nam mala blaszkę 25×30, czy z połowy składników można zrobić sernik?

  8. Brenia
    28 września
    Odpowiedz

    Myślę, że można.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.