Lubię proste i szybkie dania ze składników dostępnych pod ręką. Takie są saszetki z pieczarkami i serem mozarella. Gotowe ciasto francuskie można kupić np. w @Lidlu pieczarki mini i gotowy starty ser mozarella też.
Wystarczy podsmażyć pieczarki z tymiankiem i cebulą, dodać natki pietruszki, zawinąć to w ciasto francuskie z serem mozarella i mamy doskonałą przekąskę na imprezę lub domową kolację.

Składniki
Opakowanie ciasta francuskiego,200 g pieczarek mini,
100 g sera mozarella,
1 mała cebula,
Tymianek, natka pietruszki, sól, pieprz
1 jajko,
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pieczarki, drobno pokrojoną w kostkę cebulę, 1/2 łyżeczki tymianku i podsmażamy około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dajemy sól, pieprz i natkę pietruszki, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy, kroimy z niego kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy trochę startego sera mozarella, pieczarek i zwijamy w saszetkę. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
W misce wybijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. Każdą saszetkę smarujemy jajkiem.
Pieczemy około 30 minut aż będą rumiane.


Bardzo proste i szybkie do przygotowania. W sam raz na drugie śniadania dla moich dzieci. Bardzo lubią saszetki w takim wydaniu. Poza tym sprawdzają się również jako przekąski na domówkach. Zawsze wszystkim bardzo smakują. Przygotowuję również saszetki z innym farszem, ale te lubimy najbardziej 🙂
Dziękuję i cieszę się, że smakują rodzinie 🙂