Sandacz to pyszna, delikatna, biała ryba – można powiedzieć, że to rarytas dla wszystkich smakoszy ryb. Jest to moja ulubiona ryba. Jest dobra zarówno smażona na patelni jak też pieczona w piekarniku.
Na świąteczny obiad dla jej wielbicieli proponuję przygotować z sosem z borowików i ziemniakami puree z dodatkiem koperku. Borowiki to też szlachetne grzyby więc z duecie z tak pyszną rybą będą znakomitym daniem.
Składniki
Filety z sandacza – 4-5 sztuk,
2 łyżki mąki pszennej,
Łyżka tartego parmezanu,
Sól,
Masło klarowane do smażenia,
Sok z cytryny,
Sos grzybowy:
50 g suszonych borowików
1 cebula,
Szklanka śmietany 18%,
Łyżeczka mąki ziemniaczanej,
Sól, pieprz,
Ziemniaki,
3 łyżki gęstej kwaśniej śmietany,
pęczek koperku
Wykonanie:
Przygotowujemy sos borowikowy.
Grzyby płuczemy i moczymy wcześniej w ciepłej wodzie ( około 1/2 godz), następnie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby, mieszamy i podsmażamy 4-5 minut.
Następnie dodajemy 1 1/2 szklanki wody i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, wymieszaną z mąką ziemniaczaną, mieszamy i zagotowujemy 4 minuty. Doprawiamy całość solą i pieprzem.
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i tłuczemy. Dodajemy sól, śmietanę i ponownie tłuczemy aż będzie puree. Na koniec dodajemy pokrojony drobno koperek i mieszamy.
Filety z sandacza czyścimy z ości ( jeśli są duże te ości), myjemy i kroimy na mniejsze kawałki – solimy .W misce mieszamy mąkę z serem parmezan. Filety obtaczamy w mące z parmezanem.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy filety, po około 2 minuty z każdej strony.
Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny.
Podajemy sandacza z sosem, ziemniakami i gotowanymi brokułami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz