Sałatka z wątróbką i żurawiną

Jest to bardzo ciekawa, apetyczna i bardzo smaczna sałatka na kolację lub na przyjęcie dla znajomych. Jest bardzo syta i nie potrzeba do niej pieczywa czy też innych dodatków. Grillowane jabłka dodają  sałatce orzeźwiającego smaku ( z wątróbką świetnie się komponują). Jest to oczywiście sałatka dla wielbicieli wątróbki.

Ja lubię wątróbkę drobiową bo jest delikatna i nie trzeba jej długo smażyć. Wątróbkę wcześniej moczę w mleku i  dodaję  do smażenia ocet balsamico  – jest pyszna w tej wersji.

Dodanie konfitury z żurawiny dopełnia smakowo i kolorystycznie sałatkę. Podałam ją z jeszcze ciepłą wątróbką więc była to sałatka na ciepło.

Na takie mroźne i śnieżne dni będzie idealnie pasować i smakować.

 

Składniki

Mix sałat,

15 dag wątróbki drobiowej,

2 jabłka twarde,

Sól, pieprz,

3 łyżki octu balsamico,

Żurawina do mięsa,

Olej do smażenia

Sos

Sok z 1 cytryny,

3 łyżki oliwy,

Sól, pieprz

Wykonanie

Wątróbkę myjemy i moczymy ½ godz. w mleku. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na oleju 2 minuty, dodajemy ocet balsamico, sól, pieprz , mieszamy i smażymy jeszcze 4  minuty.

Jabłka  myjemy, kroimy w małe  ćwiartki ( bez gniazd), grillujemy na patelni z dwóch stron. Sałatę  myjemy, suszymy i układamy kawałkami na półmisku.

Sos . Do miseczki dajemy oliwę, sok z cytryny,  sól, pieprz i mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę ( sos możemy przygotować wcześniej). Na sałatę dajemy  grillowane jabłka,  układamy usmażoną wątróbkę i dajemy konfiturę z żurawiny.  ( po łyżeczce) na całą sałatkę.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 1 lutego
    Odpowiedz

    Ja też jestem miłośniczką wątróbki z jabłkami, żurawiną. Ta sałatka jest naprawdę smaczna i syta. Nam bardzo smakowała więc z czystym sumieniem mogę ją polecić miłośnikom wątróbki w wersji sałatkowej. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.