Ja jestem wielbicielką ziemniaków, praktycznie w każdej postaci. Jak wiosną pojawiają się pierwsze młode ziemniaki, uwielbiam je gotowane a potem umaszczone z masłem i koperkiem, dużą ilością koperku. Młody koperek ma też niezwykły aromat. Dla mnie o tej porze roku mogę go dodawać do wszystkiego:zupy, sałatki, twarogu, sosu itd…
Sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem rzodkiewki, szalotki, ogórków konserwowych, majonezu jest znakomita. Do tego koniecznie trzeba dodać dużo koperku i szczypiorku. Wierzcie mi, że jest to przepyszne. Dobra jest sama, do grillowanego mięsa lub do śledzi.
Składniki:
Około 8 młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
Cebula szalotka,
3 ogórki korniszony,
Ocet jabłkowy,
3-4 łyżki majonezu
Rzodkiewka,
Szczypiorek, i świeży koperek,
Olej rzepakowy, najlepiej z pierwszego tłoczenia,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy dokładnie. Ja szoruje je szczotką. Następnie gotujemy w osolonej wodzie tak aby nie były rozgotowane. Odcedzamy i studzimy. Mogą być gotowane z poprzedniego dnia .
Ziemniaki kroimy w plasterki, dodajemy pokrojone w plasterki korniszony, szalotkę pokrojoną w plasterki, rzodkiewkę.
Następnie dodajemy po łyżeczce ( kleksy) majonezu, skrapiamy octem jabłkowym, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojone drobno: szczypiorek i koperek – nie żałujemy.
Mieszamy całość i podajemy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz