Przed nami Sylwester i Karnawał. Sałatki w tym okresie to bardzo pożądane dania. Dzisiaj mam dla Was sałatkę ze śledzia, z dodatkiem jabłka, ogórka kiszonego i czerwonej cebule. Robi się szybko a na imprezie będzie idealnie pasować i smakować.
Składniki:
3 -4 śledzie a’la matjas (z bazy wcześniej przygotowanej albo gotowe majtasy w oleju)
1 cebula czerwona,
1 większy lub 2 mniejsze ogórki kiszone,
1 duże jabłko,
2 łyżki majonezu,
Sok z ½ cytryny,
Parę ziaren granatu,
Świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Wymoczone i wysuszone śledzie kroimy w kawałki.
Cebule kroimy w kostkę. Jabłko kroimy w kostkę. Ogórek kroimy w kostkę.
W misce mieszamy majonez z sokiem z cytryny.
Następnie przekładamy śledzie do miski, dodajemy pokrojone jabłka, ogórek, cebulę, mieszankę z majonezem, świeżo zmielony pieprz i mieszamy.
Przekładamy do słoika i zostawiamy w lodówce na minimum ½ dnia aby składniki się „przegryzły” . Na koniec dodajemy trochę ziaren granatu.
Gotowe podajemy z domowym pieczywem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz