Czy są tu miłośnicy bobu ? Już jest na straganach młody i pięknie zielony bób. Po ugotowaniu i obraniu można go zjeść z solą ale jak nam się znudzi ten tradycyjny sposób, to zachęcam do eksperymentów z bobem. Bardzo dobre są pasty do chleba z dodatkiem bobu, pasztety no i sałatki.
Dzisiaj prosta i szybka sałatka z dodatkiem młodego i ugotowanego bobu z fetą, pomidorkami i pysznym dressingiem. Dressing z natki pietruszki, oliwy i soku z cytryny znakomicie się komponuje z bobem i fetą.
Składniki:
300 g młodego bobu,
Masło, parę liści koperku,
Kawałek fety,
Liście musztardowca – może być sałata, rukola
Pęczek natki pietruszki,
Pomidorki koktajlowe,
Pieprz, sól,
2 ząbki czosnku,
oliwa extra virgin,
sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie, z ½ łyżeczki masła i paroma gałązkami koperku do miękkości. Ugotowany bób wyjmujemy z łupin, kiedy jest jeszcze ciepły.
Blendujemy 2 ząbki czosnku z natką pietruszki, sokiem z cytryny i oliwą.
Na półmisku układamy wymyte i wysuszone liście musztardowca, dodajemy bób, fetę pokrojoną w kostkę, pomidorki i polewamy dressingiem z natki. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Uważamy z solą bo feta jest dość słona.
Podajemy z grzankami lub zajadamy samą.
Wygląda super, chyba dzisiaj zrobię sobie taką sałatkę na obiad 🙂
🙂 Zachęcam bo jest przepyszna…
Wygląda przepysznie! Muszę koniecznie spróbować. Może jutro na obiad?
Koniecznie musisz spróbować, jest wyśmienita !!