Na temat słodkich wypieków drożdżowych napisałam już bardzo dużo. Lubimy je w każdej postaci – to klasyk w najlepszym wydaniu. Nigdy się nie znudzi i zawsze znika co do okruszki.
Ja robię ciasta drożdżowe z różnymi dodatkami, owocami lub po prostu czyste ciasto/babka drożdżowa.
Sezon na świeże owoce w pełni a to są najlepsze dodatki do słodkich, drożdżowych wypieków.
Dzisiaj rolowane bułeczki, które z dodatkiem jeżyn, posypane kruszonką smakują wybornie.
Składniki
250 g mąki pszennej,
20 g drożdży
80 g mleka,
2 jajka,
50 g cukru,
1 mały cukier waniliowy,
40 g masła,
Jeżyny,
Kruszonka
2 łyżki masła,
3 łyżki cukru,
5 łyżek mąki,
½ łyżeczki cynamonu
Wykonanie
Jajka i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe ale nie gorące.
Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy połowę cukru, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 30 minut).
Masło topimy i schładzamy.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, jajka, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy aż wszystko się połączy a następnie dodajemy stopione masło- dalej wyrabiamy około 15 min.
Gotowe ciasto odstawiamy, przykryte do wyrośnięcia, około godzinę.
Jeżyny myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na średnią grubość. Dajemy na ciasto kawałki jeżyn i zwijamy w rulon. Kroimy w paski po około 3 cm szerokości.
Formę na tort/tartę smarujemy masłem i układamy kawałki ciasta, wierzchem z jeżynami. Gotowe zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 40 minut.
Jak bułeczki podrosną smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy kruszonką
Pieczemy w 180 stopniach 30- 40 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz