Jeśli lubicie łączyć mięso z różnymi dodatkami to zapraszam na pyszne typowo jesienne danie czyli roladki ze schabu, nadziewane serem feta i boczkiem, podane z sosem grzybowym. Ważne jest tutaj aby kotlety ze schabu nie były zbyt cienkie, bo trzeba je jeszcze rozbić ( muszą być większe) i nadziać fetą i boczkiem. O grzybach nie będę pisać bo mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jeśli ktoś nie lubi prawdziwych grzybów to można zrobić z sosem z pieczarek. Natomiast w przypadku dodawania boczku, to zależy to od indywidualnych smaków. Jeśli ktoś nie lubi wędzonki to sugeruję dodać surowy, niewędzony boczek.
Składniki:
8-10 plastrów schabowego,
Kostka mała sera feta,
8-10 plasterków boczku ( wędzonego lub surowego),
sól, pieprz, tymianek
olej
sos grzybowy:
20 dag grzybów – ja miałam podgrzybki
1 cebula
1 mała śmietana 18%,
Sól, pieprz,
Łyżka masła
Wykonanie
Kotlety ze schabu myjemy, suszymy, rozbijamy cienko, posypujemy z obu stron solą, pieprzem i tymiankiem. Ser feta kroimy na średniej wielkości paski. Na każdym kotlecie układamy po plasterku sera i plasterku boczku , zwijamy roladki i dodatkowo spinamy wykałaczką. Roladki smażymy z każdej strony na patelni. Podsmażone przekładamy do garnka, podlewamy wodą, doprawiamy sola, pieprzem, szczyptą tymianku i dusimy około 15 minut. Podajemy sosem grzybowym i kaszą.
Sos grzybowy. Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości. W garnku roztapiamy masło, dajemy pokrojoną cebulę, dusimy 3 minuty a następnie dodajemy grzyby, podlewamy ½ szklaki wody i gotujemy około 20 minut. Jeśli woda wyparuje za bardzo to dodajemy jeszcze trochę wody. Jak grzyby będą ugotowane, doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy śmietaną. Gotujemy do momentu aż śmietana się zagotuje.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz