Takie dania to kwintesencja końca lata i zbliżającej się jesieni. Lubię cukinię nadziewać różnymi dodatkami i zapiekać w pysznych sosach: pomidorowym, serowym, ziołowym itd.
Tym razem są przepyszne roladki z cukinii nadziane, równie pysznym farszem ze szpinaku i sera koziego i to wszystko zapieczone w aromatycznym sosie pomidorowym. Wszystko łączy się w pieczeniu i smakuje wybornie.
Koniecznie spróbujcie !
Składniki:
1-2 cukinie średniej wielkości,
Puszka krojonych pomidorów,
100g sera koziego, miękkiego,
Sól, pieprz
2 ząbki czosnku,
Świeży tymianek, bazylia, oregano,
100 g szpinaku,
100 g sera mozarella,
Oliwa,
Wykonanie
Przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojony drobno ząbek czosnku. Leciutko podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i dusimy na małym ogniu 4 minuty.
Przygotowujemy farsz.
Szpinak myjemy i odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy pokrojony drobno ząbek czosnku, szpinak i dusimy chwilę na małym ogniu aż szpinak będzie podduszony. Następnie dodajemy ser kozi, mieszamy do połączenia wszystkich składników. Doprawiamy solą i pieprzem.
Cukinię myjemy, suszymy i kroimy na cienkie, długie plastry.
Każdy plaster cukinii nadziewamy mieszanką szpinaku i sera i zwijamy w rulon – roladkę.
W płaskim naczyniu żaroodpornym wlewamy sos pomidorowy, układamy nadziewane cukinie.
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 200 stopni i pieczemy tak przygotowane cukinie 30 minut.
Ser mozarella kroimy w plastry.
Po 30 minutach pieczenia dodajemy ser , bazylię i oregano i pieczemy jeszcze około 10 minut aż ser się roztopi. Podajemy same lub z kaszą lub ryżem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz