Doskonały deser bezowy z kremem mascarpone i owocami, u mnie truskawkami.
Jest szybki do zrobienia bo nie wymaga tak jak standardowa beza długiego suszenia.
Ważne jest to aby wykładając masę bezową na blachę robić to szybko bez długiego smarowania – szybkie ruchy łyżką . Jest też mniej chrupiąca jak zwykła beza ale musi taka być bo w przeciwnym razie nie zwinęłaby się tak prosto.
Świetnie komponuje się z kremami śmietanowymi i owocami. Do letniej niedzielnej kawy jest pysznym deserem.
Składniki
6 białek,
250 g cukru drobnego do wypieków,
1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej,
Szczypta soli
Krem mascarpone
200 ml śmietanki 36 %,
250 g serka mascarpone,
3 łyżki cukru pudru,
2 łyżeczki cukru waniliowego
Truskawki
Wykonanie
Oddzielamy dokładnie białka od żółtek . Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy po łyżce cukru. Do ostatniej porcji cukru dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze ubijamy chwilkę. Masa powinna być lśniąca, kremowa.
Na blachę wykładamy papier do pieczenia . Ja miałam standardową blachę z piekarnika ( 31/36). Wykładamy pianę równomiernie na papier.
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni i pieczemy 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze 10 minut w 110 stopniach.
Wyjmujemy bezę i studzimy 3 minuty. Następnie na lnianej ściereczce wysypujemy cukier puder i zmielone migdały. Wystudzoną bezę przekładamy do góry nogami na ściereczkę i studzimy.
W misce ubijamy śmietankę ( dobrze schłodzoną ) na sztywno, następnie dodajemy cukier puder z cukrem waniliowym i ubijamy jeszcze 3 minut. Na koniec dodajemy ser mascarpone i na małych obrotach miksujemy do połączenia ze śmietanką.
Truskawki myjemy, suszymy i kroimy w plasterki. Wykładamy na bezę, na to dajemy krem mascarpone i zwijamy na roladę. Zawijamy w folię tak aby rolada była dobrze zwinięta i chłodzimy lodówce.
wygląda ślicznie, bardzo lubię takie kremy 🙂
Boska!
Uwielbiam bezy w każdej postaci 🙂