Rolada bezowa z kremem mascarpone i truskawkami

Doskonały deser bezowy z kremem mascarpone i owocami, u mnie truskawkami.

Jest szybki do zrobienia bo nie wymaga tak jak standardowa beza długiego suszenia.

Ważne jest to aby wykładając  masę bezową na blachę robić to szybko bez długiego smarowania – szybkie  ruchy łyżką . Jest też mniej chrupiąca jak zwykła beza ale musi taka być bo w przeciwnym razie nie zwinęłaby się tak prosto.

Świetnie komponuje się z kremami śmietanowymi i owocami. Do letniej niedzielnej kawy jest pysznym deserem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

6 białek,

250 g cukru drobnego do wypieków,

1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej,

Szczypta soli

Krem mascarpone

200 ml śmietanki 36 %,

250 g serka mascarpone,

3 łyżki cukru pudru,

2 łyżeczki cukru waniliowego

Truskawki

 

Wykonanie

Oddzielamy dokładnie białka od żółtek . Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy po łyżce cukru. Do ostatniej porcji cukru dodajemy mąkę ziemniaczaną i  jeszcze ubijamy chwilkę. Masa powinna być lśniąca, kremowa.

Na blachę wykładamy papier do pieczenia . Ja miałam standardową blachę z piekarnika ( 31/36). Wykładamy pianę równomiernie na papier.

Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni  i pieczemy 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze 10 minut w 110 stopniach.

Wyjmujemy bezę i studzimy 3 minuty. Następnie  na lnianej ściereczce wysypujemy cukier puder i zmielone migdały. Wystudzoną bezę przekładamy do góry nogami na ściereczkę i studzimy.

W misce ubijamy śmietankę ( dobrze schłodzoną ) na sztywno, następnie dodajemy cukier puder z cukrem waniliowym i ubijamy jeszcze 3 minut. Na koniec dodajemy ser mascarpone i na małych obrotach miksujemy do połączenia ze śmietanką.

Truskawki myjemy, suszymy i kroimy w plasterki. Wykładamy na bezę, na to dajemy krem mascarpone i zwijamy na roladę. Zawijamy w folię tak aby rolada była dobrze zwinięta i chłodzimy lodówce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 5 września
    Odpowiedz

    wygląda ślicznie, bardzo lubię takie kremy 🙂

  2. 5 września
    Odpowiedz

    Boska!
    Uwielbiam bezy w każdej postaci 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.