Sezonowe, proste dania są najlepsze. Teraz kiedy mamy w lesie lub na straganach świeże grzyby, szczególnie te szlachetne prawdziwki, to aż prosi się o przygotowywanie pysznych dań z ich dodatkiem.
Risotto jest znakomitym daniem na obiad lub ciepłą kolację. Jest kremowe, z prawdziwkami ma szczególny smak i zapach – grzybów. Uwielbiam kiedy w domu gotują się grzyby, jest taki pyszny, grzybowy zapach. Dodałam też świeży szpinak więc risotto ma delikatny, zielony kolor a parmezan dodał kremowego smaku.
Korzystajmy z tych sezonowych produktów bo są zazwyczaj krótko i trzeba na nie czekać do następnego roku.
Składniki dla dwóch osób
Około 1 ½ szklanki ryżu do risotto,400 g świeżych prawdziwków,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
Bulion warzywny,
2 łyżki masła,
100 g świeżego szpinaku,
Starty ser parmezan,
oliwa
Wykonanie
Grzyby czyścimy, płuczemy i odcedzamy.
Kroimy grzyby na małe ćwiartki. Szpinak myjemy.
Na patelni roztapiamy masło i łyżkę oliwy, dodajemy pokrojoną drobno w kostkę cebulę i dusimy 2 minuty. Następnie dodajemy czosnek pokrojony w drobne plasterki, ryż , grzyby, chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy.
Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 20 minut aż ryż będzie aldente.
Na koniec dodajemy szpinak, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy 2 łyżki startego parmezanu i jeszcze około 2 minuty dusimy.
Podajemy ze startym parmezanem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz