Quesadilla z szarpanym kurczakiem

Qusedailla to szybkie danie, które nie wymaga specjalnych umiejętności a smakuje wybornie.
Dwa chrupiące placki nadziane aromatycznymi dodatkami z serem, to pyszna kolacja a nawet obiad.

U mnie dzisiaj z szarpanym kurczakiem, w aromatycznych przyprawach. Udka kurczaka macerujemy w przyprawach, potem pieczemy dość długo w niskiej temperaturze i na koniec oddzielamy dokładnie kawałki mięsa od kości. Wkładamy z serem w placki i grillujemy.
Do tego proponuję przygotować guacamole, jogurt grecki i świeżą kolendrę. Uzależniające jedzenie !

Składniki na 4 sztuki

 4 udka kurczaka zagrodowego

 Łyżeczka soli,

½ łyżeczka pieprzu,

1 łyżka słodkiej papryki,

2 ząbki czosnku,

½ łyżeczki pieprzu Cayenne,

1/2 łyżeczki płatków chilli,

2 łyżki przyprawy gyros,

sok z 1/2 cytryny,

Stary twardy ser mozarella,

Oliwa

Wykonanie

Udka  myjemy i suszymy.

Przyprawy (sól, pieprz, paprykę, pieprz Cayenne, płatki chili, przyprawę gyros, wyciśnięty czosnek) sok z cytryny, oliwę dokładnie mieszamy. Taką mieszanką nacieramy mięso i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie przekładamy mięso do naczynia gdzie będziemy piec,  wlewamy sos, 1/2 szklanki wody,  wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i pieczemy około 2  godzin. Podlewamy mięso sosem a jak będzie mało to dolewamy trochę wody. Im dłużej pieczemy w małej temperaturze tym lepsze będzie mięso – delikatne i kruche.

Gotowe udka oddzielamy dokładnie od kości, mieszamy z sosem z pieczenia.

Jedną tortillę dajemy na patelnię grillową, wykładamy mięso, posypujemy niewielką ilością sera, przykrywamy drugą tortillą i grillujemy. Jeśli nie mamy patelni grillowej, można na zwykłej patelni (smaży się  bez tłuszczu).
Zarumienioną z jednej strony tortillę odwracamy na drugą stronę. Ja robię to tak, że przykładam duży talerz na tortillę, przyciskam i odwracam  na talerz a następnie zsuwam z talerza na patelnię.

Gotowe quesadille kroimy i podajemy z guacamole, jogurtem greckim i świeżą kolendrą

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.