Qusedailla to szybkie danie, które nie wymaga specjalnych umiejętności a smakuje wybornie.
Dwa chrupiące placki nadziane aromatycznymi dodatkami z serem, to pyszna kolacja a nawet obiad.
U mnie dzisiaj z szarpanym kurczakiem, w aromatycznych przyprawach. Udka kurczaka macerujemy w przyprawach, potem pieczemy dość długo w niskiej temperaturze i na koniec oddzielamy dokładnie kawałki mięsa od kości. Wkładamy z serem w placki i grillujemy.
Do tego proponuję przygotować guacamole, jogurt grecki i świeżą kolendrę. Uzależniające jedzenie !

Składniki na 4 sztuki
4 udka kurczaka zagrodowego
Łyżeczka soli,
½ łyżeczka pieprzu,
1 łyżka słodkiej papryki,
2 ząbki czosnku,
½ łyżeczki pieprzu Cayenne,
1/2 łyżeczki płatków chilli,
2 łyżki przyprawy gyros,
sok z 1/2 cytryny,
Stary twardy ser mozarella,
Oliwa
Wykonanie
Udka myjemy i suszymy.
Przyprawy (sól, pieprz, paprykę, pieprz Cayenne, płatki chili, przyprawę gyros, wyciśnięty czosnek) sok z cytryny, oliwę dokładnie mieszamy. Taką mieszanką nacieramy mięso i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie przekładamy mięso do naczynia gdzie będziemy piec, wlewamy sos, 1/2 szklanki wody, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i pieczemy około 2 godzin. Podlewamy mięso sosem a jak będzie mało to dolewamy trochę wody. Im dłużej pieczemy w małej temperaturze tym lepsze będzie mięso – delikatne i kruche.
Gotowe udka oddzielamy dokładnie od kości, mieszamy z sosem z pieczenia.
Jedną tortillę dajemy na patelnię grillową, wykładamy mięso, posypujemy niewielką ilością sera, przykrywamy drugą tortillą i grillujemy. Jeśli nie mamy patelni grillowej, można na zwykłej patelni (smaży się bez tłuszczu).
Zarumienioną z jednej strony tortillę odwracamy na drugą stronę. Ja robię to tak, że przykładam duży talerz na tortillę, przyciskam i odwracam na talerz a następnie zsuwam z talerza na patelnię.
Gotowe quesadille kroimy i podajemy z guacamole, jogurtem greckim i świeżą kolendrą


Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz