Chrupiące placki tortilli nadziane pysznym farszem z krewetek i cukinii to moja dzisiejsza propozycja na obiad lub kolację. Do tego salsa słodko-pikantna.
Quesadilla jest znakomitym daniem, gdzie farsz to kwestia naszego smaku. U mnie tym razem krewetki z cukinią, w lekko pikantnym sosie, lekko ciągnący się ser i do tego salsa z mango. Pyszne i fajne jedzenie z przyjaciółmi czy rodziną.
Składniki na 2 porcje:
500 g krewetek królewskich świeżych,
1 papryczka chili,
5 ząbków czosnku,1 mała cukinia,
Oliwa,
sól , pieprz do smaku
Świeża kolendra,
4 placki tortilli,
100 g startej mozarelli,
1 mango,
sok z limonki,
oliwa
Przygotowanie:
Krewetki królewskie , świeże obieramy ze skorupek i myjemy.
Chilli kroimy razem z pestkami w małe kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Cukinię myjemy i kroimy w talarki.
Przygotowujemy salsę. Mango obieramy i kroimy w kostkę, dajemy do miski, dodajemy 1/2 chilli, pokrojoną drobno kolendrę ( 1 łyżkę) polewamy sokiem z limonki, oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, cukinię i 1/2 chilli. Mieszamy i dusimy 4 minuty.
Dodajemy krewetki i dusimy jeszcze około 4 minut, mieszając od czasu do czasu.
Na patelni grillowej dajemy jeden placek z torilli, nakładamy pół porcji krewetek, posypujemy mozarella, przykrywamy drugim plackiem i grillujemy dwóch stron.
Podajemy z salsą z mango, listkami kolendry i skrapiamy sokiem z limonki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz