Chleb pieczony w garnku

Przepis na ten chleb znalazłam na Kwestii Smaku. Wyglądał na bardzo smaczny, z chrupiącą skórką (takie lubimy),  więc postanowiłam spróbować upiec dla mojej rodziny. Pierwszym razem piekłam w garnku i niestety przykleił się tak, że wyciągałam po kawałku (powinnam byłam posmarować garnek olejem). Drugim razem upiekłam w naczyniu żaroodpornym i wyszedł piękny, pyszny i chrupiący chlebuś.

chleb pieczony w garnku

Składniki:

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

400 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

siemię lniane – ziarenka

350 g wody  letniej

Wykonanie:

W miseczce rozpuszczamy drożdże z 3 łyżkami wody z dodatkiem cukru. Mąkę przesiewamy  do dużej miski, dodajemy sól, rozpuszczone drożdże, siemię lniane i wszystko mieszamy. Następnie wlewamy  letnią wodę i mieszamy dokładnie  łyżką (ciasto będzie rzadkie). Przykrywamy ciasto ściereczką  i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto mieszamy ponownie łyżką, aby znów opadło. Do środka piekarnika wstawiamy  garnek żaroodporny (bez przykrycia). Nastawiamy piekarnik na maksymalną temperaturę (około 245 stopni C) i nagrzewamy go razem z garnkiem.

Gdy piekarnik (i garnek!) będą już bardzo gorące, wlewamy całe ciasto z miski do garnka. Wkładamy  z powrotem do piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez 5 minut, następnie przykrywamy garnek pokrywą i pieczemy  przez 25 minut.

Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy chleb przez kolejne 20 minut.

Wyjmujemy  z piekarnika i po  paru minutach wykładamy  na kratkę do ostudzenia. .

 chleb pieczony w garnku

chleb pieczony w garnku

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. 30 stycznia
    Odpowiedz

    bardzo ładny chlebek:) aż się prosi posmarować go masełkiem i zjeść:)

  2. 31 stycznia
    Odpowiedz

    Bardzo ładnie Ci wyszedł ten chlebek i skórka taka jaką lubię 🙂

  3. 3 lutego
    Odpowiedz

    niepiekąca byłam do tej pory, ale ostatnio upiekłam sernik i wyszedł !! więc się chyba skuszę i na ten chlebek 🙂

  4. Biedronkawkuchni
    11 marca
    Odpowiedz

    Breniu, właśnie go wyciągnęłam z piekarnika. Wygląda i pachnie obłędnie! Dziękuję za inspirację!

  5. ewa
    1 lutego
    Odpowiedz

    widać , że pyszny chlebuś. Czy ktoś mi odpowie dlaczego jak piekę chleb ostatnio pięknie mi wyrasta w misce i w foremkach , a potem w piekarniku mi opada .? Wprawdzie upiekł sie ale opadł, a nie zawsze tak jest . Nie umiem tego wybadać??/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.