Kremówka z kremem waniliowo-czekoladowym

 Kremówka to nasze ulubione ciasto. Na blogu jest przepis na tradycyjną kremówkę z ciastem przygotowanym własnoręcznie i jak widziałam, polubiliście ją. Dzisiaj propozycja ciasta a’la kremówki z gotowego ciasta francuskiego z podwójnym kremem waniliowo-czekoladowym. Dodatkowo dodałam konfiturę malinową, która wzbogaca i przełamuje słodkość  tych kremów. Zapewniam ta kremówka jest równie pyszna jak tradycyjna.

Kremówka z kremem waniliowo-czekoladowym

Kremówka z kremem waniliowo-czekoladowym

Składniki:

2 małe lub 1 duże opakowanie ciasta francuskiego

Krem waniliowy:

1 litr mleka,

4 jajka

14 dag mąki pszennej,

14 dag cukru,

1 łyżka mąki ziemniaczanej,

aromat waniliowy

1 opakowanie serka mascarpone

Krem czekoladowy:

500ml śmietany kremówki do deserów,

150g czekolady gorzkiej, z dużą zawartością kakao np. 70%

1-2 łyżki cukru pudru,

1 śmietanfix

Konfitura  malinowa

Wykonanie:

Ciasta do kremówki pieczemy z gotowego  ciasto francuskiego – jeśli jest mrożone to wcześniej rozmrażamy tak aby ciasto było miękkie.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Duże ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto na blachę, widelcem nakłuwamy delikatnie ciasto, aby nie rosło w górę i pieczemy około 20 minut. Jeśli mimo nakłucia ciasto będzie rosło za bardzo, to wtedy nakłuwamy ciasto w trakcie pieczenia.   Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

W między czasie przygotowujemy kremy.  Do większego garnka wlewamy 2/3 mleka i gotujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. W tym samym czasie w misce ubijamy jajka z cukrem, na koniec dodajemy do ubitych jajek aromat waniliowy, mleko (z wymieszaną mąką) i mieszamy dokładnie aby składniki dobrze się połączyły. Masę dodajemy do gotującego się mleka i jak zacznie bulgotać zmniejszamy ogień  i gotujemy( 4 minuty) , cały czas mieszając aby krem się nie przepalił. Odkładamy krem w chłodne miejsce aby dobrze się wystudził.

Dobrze wystudzony krem ucieramy z serkiem mascarpone.

Przygotowujemy krem czekoladowy. Czekoladę siekamy i roztapiamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Następnie ubijamy schłodzoną śmietankę  na sztywno, pod koniec dodając śmietanfix wymieszany z cukrem. Do śmietany dodajemy schłodzoną, roztopioną czekoladę cały czas ubijając.

Na jedno ciasto wykładamy (na  spód) krem czekoladowy, następnie  krem smarujemy delikatnie konfiturę malinową a na to wykładamy krem waniliowy. Całość przykrywamy drugim  ciastem francuskim . Posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty. Pyszności.

 Kremówka z kremem waniliowo-czekoladowym

Kremówka z kremem waniliowo-czekoladowym?

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.