Przepis na tą pyszną kremówkę otrzymałam od mojej siostry (większość przepisów na pyszne ciasta i ciasteczka mam właśnie od niej). Kremówka jest prosta w wykonaniu a smakuje wybornie- ciasto jest kruche a krem puszysty i śmietanowy. Dedykuję dziś to ciasto właśnie mojej siostrze, która obchodzi dzisiaj urodziny. 🙂
Składniki :
Ciasto- 30 dag mąki,
1 margaryna,
2 żółtka,
2 łyżki wody,
1 łyżka octu,
Krem:
1 litr mleka,
5 żółtek,
14 dag mąki pszennej,
14 dag cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 cukier waniliowy,
1 opakowanie serka mascarpone
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, żółtka, wodę , ocet i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na 1/2 godz. W między czasie przygotowujemy krem. Do większego garnka wlewamy 2/3 mleka i gotujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. W tym samym czasie w misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, na koniec dodajemy do ubitych jajek mleko (z wymieszaną mąką) i mieszamy dokładnie aby składniki dobrze się połączyły. Mas fdodajemy do gotującego się mleka i jak zacznie bulgotać zmniejszamy ogień i gotujemy( 4 minuty) , cały czas mieszając aby krem się nie przepalił. Odkładamy krem w chłodne miejsce aby dobrze się wystudził.
Ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy ciasto około 30 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
Dobrze wystudzony krem ucieramy z serkiem mascarpone, wykładamy na ciasto(na spód) i przykrywamy drugim ciastem. Posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty. Pyszności.
Mmmmm wygląda wybornie
ale mam na nia ochotę:D
Wygląda pysznie, jak papieska prosto z Wadowic 🙂
A serek mascarpone to pewnie zamiast masła? ojjj z mascarpone musi smakować wybornie:) więc kolejne ciasto na mojej liście do upieczenia:)
Dokładnie tak, z serkiem zamiast masła jest lżejsze i smaczniejsze. Polecam wypróbować 🙂
Poroszę kawałeczek do kawki;)!
A to ma być te normalne pudełko mascarpone czy te większe 500gr? mascarpone ma mniej tłuszczu niż masło więc spowoduje,że masa w lodówce się zetnie?
To mniejsze opakowanie wystarczy.
Nie ma wielkiej różnicy, z serkiem ścina się równie dobrze. Jednocześnie krem pozostaje lżejszy
Nigdy nie robiłam kremówki, ale mam na nia straszną ochotę! Wygląda cudnie!!
A myśli Pani,że mogłabym tym kremem przełożyć biszkopt zamiast piec kruche ciasto?
Jak najbardziej tak 😉
Tak, lepiej jest je wystudzić, przynajmniej by nie były 'prosto z piekarnika’
Jutro wreszcie zabieram, się za tą pyszną kremówkę:) proszę mi tylko powiedzieć czy blaty ciasta mają być wystudzone przed nałożeniem masy?
Ostatnio zabrakło mi czasu na upieczenie tej kremówki więc jutro już na pewno ją upiekę,bo nie mogę doczekać się tej pyszności:) Przepraszam,że męczę ale mam jeszcze jedno pytanie:) czy ser ma być w temperaturze pokojowej,żeby masa nie zważyła się tak jak w przypadku masła?
Tak 🙂
Dziękuje za wszystkie rady:) właśnie zabieram się za kremówkę:) jak tylko upiekę i skosztuję to podzielę się moją opinią:)
Mam nadzieję, że spełni oczekiwania i bedzie smakowała 🙂
Krem wyszedl przepyszny ale ciasto skruszylo sie prawie w drobny pyl
Może było za bardzo rozwałkowane ( cienkie – blacha była duża)). Ciasto na kremówkę powinno być kruche ale nie za cienkie.
No to wszystko jasne
Proszę o podanie rozmiaru blaszki.
Rozmiar blaszki 36/25
Thanks For Sharing this amazing recipe. My family loved it. I will be sharing this recipe with my friends. Hope the will like it.
🙂 Thanks and best wishes !