Jeśli lubice ryby to, takie pulpety ze świeżej makreli w sosie cytrynowo-koperkowym przypadną wam do smaku.
Odkryłam jakiś czas temu świeże filety z makreli. Parę razy usmażyłam je na maśle, obtaczając je wcześniej w mące i były pyszne. Lubię wędzoną makrelę a teraz polubiłam ją w wersji świeżej.
Pulpety z makreli wyszły pyszne. Zmielona ryba nie ma, w zasadzie ości, więc nadaje się idealnie dla dzieci. Do tego delikatny makaron ryżowy i mamy pyszne danie na obiad lub ciepłą kolację
Składniki:
5-6 średniej wielkości filetów z makreli,
1 jajko,
Sól, pieprz,
Sok z ½ cytryny,
Trochę startej skórki z cytryny,
Małe opakowanie śmietany 18%,
Pęczek koperku,
1 mała cebula,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 szklanki wody
Wykonanie
Filety z makreli czyścimy ze skóry, ości. Myjemy i suszymy.
Mielimy rybę w maszynce. Do zmielonej ryby dodajemy jajko, sól, pieprz, sok z cytryny i mieszamy.
Następnie formujemy kulki , obtaczamy w mące ryżowej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 4 minut .
Do garnka dajemy masło, pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy około 3 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pulpety, podlewamy wodą i gotujemy około 10 minut, delikatnie obracając kulki.
Koperek kroimy i dodajemy do pulpetów, dodajemy również startą skórkę z cytryny, mieszamy i gotujemy jeszcze 4 minuty. Na koniec całość zabielamy śmietaną mąką ziemniaczaną , doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy.
Do tego podajemy makaron ryżowy, papryczkę chlilli i mam pyszne danie.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz