Jak kupiłam i zrobiłam pierwszy raz danie z boczniakami ( risotto), to od tego czasu jestem ich wielbicielką. Robiłam już flaczki z boczniakami i sałatkę. Są znakomite z różnymi dodatkami i w różnej wersji. Lubię też kuchnię tajską więc dzisiaj mam dla Was przepis na znakomitą potrawkę z boczniaków. Jest aromatyczna, boczniaki są jędrne, bazylia tajska dodaje egzotycznego smaku. Pyszne danie. Do tego ryż zrobiony jak na risotto i mamy pyszną kolację.
Składniki dla 4 osób
200 g boczniaków,
4 ząbki czosnku,
3 łyżki sosu sojowego,
Kawałek trawy cytrynowej,
Olej,
Bazylia tajska,
½ papryczki chilli,
2 cm korzeń imbiru,
Łyżka miodu,
Około 1 szklanki ryżu do risotto,
1 mała cebula,
Bulion warzywny,
2 łyżki masła,
Sól, świeżo mielony pieprz,
Wykonanie
Boczniaki płuczemy i suszymy. Kroimy grzyby na paski.
Na patelni podsmażamy na oleju plasterki czosnku, chilli w plasterkach, pół minuty, mieszając często aby czosnek się nie spalił.
Następnie dodajemy grzyby i smażymy jeszcze 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy sos sojowy, starty imbir, trawę cytrynową, miód , sól, świeżo zmielony pieprz i smażymy jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodajemy parę listków bazylii tajskiej i dusimy minutę.
Przygotowujemy ryż.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno w kostkę cebulę i dusimy 2 minuty. Następnie dodajemy, ryż , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy.
Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 20 minut aż ryż będzie aldente. Na koniec dodajemy łyżkę masła i mieszamy. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz