Pomidory zapiekane z kaszą jaglaną

Pyszne i zdrowe danie, dobre na ciepłą kolację, dodatek do mięsa, dobre zarówno na ciepło jak też i na zimno. Jest również fajną propozycją na lunch do pracy – pakujemy w pudełeczko i jemy na zimno lub odgrzewamy w firmowej kuchni.

Zamiast kaszy jaglanej możną użyć kaszy kuskus, ryżu lub innej ulubionej kaszy. Można również dodać do kaszy miąższ z pomidorów ale ja akurat gotowałam leczo z warzyw więc dodałam do tego dania.

Ja zachęcam do jedzenia kaszy jaglanej bo jest to jedna z najzdrowszych kasz. Jest bezglutenowa, ma dużo witamin i dobre białko. Jeśli ktoś ma problemy z włosami, paznokciami, ze skórą to polecam spożywanie dań z kaszą jaglaną bo jest naturalną witaminą.

DSC_0004

Składniki dla 4 osób

8 pomidorów  średniej wielkości – po 2 sztuki na osobę

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

4  łyżki tartego parmezanu

Sól, pieprz,

Liść  laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego,

10 dag sera mozzarella,

Natka pietruszki,

¾ szklanki kaszy jaglanej,

2 szklanki wody

Wykonanie:

Pomidory  myjemy,  suszymy, odkrawamy  kawałek od strony ogonka i łyżeczką wyjmujemy  miąższ pomidorowy.

Przygotowujemy farsz.

Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną wodą a następnie polewamy  wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 szklankach wody, z  1 liściem laurowym, zielem angielskim na małym ogniu pod przykryciem,  do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę aby  nie przykleiła się do garnka.

Na patelni rozgrzewamy oliwę,  dajemy pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek, dusimy chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę, ser parmezan, mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki.

Pomidory  układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy solą i pieprzem  i nakładamy farsz. Posypujemy pomidory  serem mozzarella i zapiekamy w temperaturze 180 stopni 25-30  minut ( aż ser się zarumieni).  Było pysznie i lekko.

 DSC_0007 DSC_0011

Warzywa psiankowate 2014

Pora na pomidora!

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. 6 września
    Odpowiedz

    To musi być coś pysznego! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej 🙂

  2. 6 września
    Odpowiedz

    Pięknie wyglądają, dziękuję za dodanie ich do akcji psiankowatej 😉

    • Brenia
      8 września
      Odpowiedz

      Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.