Dzisiaj mam propozycję na szybkie danie z polędwiczki wieprzowej w sosie słodko kwaśnym. Przygotowuje się je na patelni, np. na ciepłą kolację, jak przychodzimy z pracy i mamy ochotę na coś ciepłego i szybkiego do zjedzenia.
Mięso jest delikatne, soczyste i smakuje wybornie z sosem słodko-kwaśnym, z dodatkiem marynowanej papryki i marynowanych ogórków. Nie smaży się je długo aby nie straciło soczystości – zaledwie 2 minuty a następnie chwilę dusi w sosie. Podane z ryżem smakuje wybornie.
Składniki
1 duża polędwiczka wieprzowa,
3 łyżki sosu sojowego
3 ogórki w occie,
4 kawałki marynowanej papryki,
1 mała cebula,
Słodki sos chilli azjatycki
½ szklanki sosu pomidorowego,
2 łyżki pikantnego sosu Ajvar – ja mam domowy ,
Sól, pieprz
Ryż
Wykonanie
Polędwiczkę czyścimy z błon, kroimy na plastry a następnie na szersze paski i myjemy. Kawałki mięsa doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym, oliwą i zostawiamy na 10 minut w lodówce.
W między czasie przygotowujemy sos. Paprykę marynowaną kroimy w paski, podobnie robimy z marynowanymi ogórkami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dajemy cebulę pokrojoną w plastry i dusimy około 3 minut. Następnie dodajemy pokrojone ogórki i paprykę i dusimy około 4 minut. Po tym czasie dodajemy sos słodko-kwaśny, sos pomidorowy i Ajvar . Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Patelnię nagrzewamy i smażymy polędwiczkę z każdej strony około 2 minut. Usmażone mięso dodajemy do sosu i dusimy razem około 3 minut. Podajemy z ryżem i surówką
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz