Mięso z polędwiczki jest delikatne i szybko się piecze. Dzisiejsza propozycja jest bardzo aromatyczna, rozmarynowa a jednocześnie bardzo soczysta. Myślę, że taka wersja polędwiczki na dłużej trafi do naszego menu. Oczywiście jest to danie dla miłośników rozmarynu. Wszystkie przyprawy dałam do moździerza i utarłam tak, że rozmaryn puścił cały swój aromat. Do tego dałam sos sojowy, oliwę i usmażyłam krótko na patelni. Jeśli chcemy mieć idealnie soczystą polędwiczkę to musimy najpierw podsmażyć ją na patelnia a następnie piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut.
Tak przygotowaną polędwiczkę możemy spokojnie jeść na zimno jako wędlinę – długo jest soczysta i bardzo smaczna.
Składniki dla 4 osób;
3 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe,
Łyżeczka soli ,
Łyżeczka pieprzu,
1 łyżka czosnku w proszku,
1 łyżka suszonego rozmarynu,
3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
1 łyżeczka pieprzu Cayenne,
2 łyżki sosu sojowego
Oliwa
Wykonanie:
Polędwiczkę myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki ale nie na małe kotleciki ( jeśli jest długa to dzielimy na trzy części lub na dwie jeśli krótsza). Polędwiczki najlepiej przygotować wcześniej, żeby nabrały smaku w przyprawach ( około 2 godz.).
Do moździerza dajemy suszony czosnek, sól, pieprz, rozmaryn, pieprz cayenne i rozcieramy wszystko. Do większej miski dajemy sos sojowy, oliwę i przyprawy z moździerza – wszystko mieszamy i do tego dajemy polędwiczki; łączymy zaprawę z mięsem. Tak przygotowane mięso przechowujemy w lodówce około 2 godz.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki z każdej strony; nie za długo, tak tylko, aby lekko się zarumieniły. Podsmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego ( garnka), wlewamy tłuszcz ze smażenia i dusimy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z ziemniakami.
Bardzo fajny przepis, dzisiaj go wypróbuję. dziękuję za inspirację i pozdrawiam ciepło :*