Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami – zna je chyba każdy, lubi zapewne też (jest ktoś, kto nie lubi?). Smak lata, smak dzieciństwa, lekkie, pyszne, idealne. Co roczny punkt wakacyjny i sezonowy. No, bo jak tu nie korzystać z takich uroków jakie daje nam lato? Dlatego też są, częstujcie się 🙂

Składniki na ciasto;

1/2 kg mąki,

1/2 szklanki ciepłej wody z mlekiem,

1 żółtko,

Farsz:

20 dag jagód,

Cukier do jagód i posypania,

Śmietana do polania

Wykonanie:

Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, wodę/mleko i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić.

W międzyczasie myjemy jagody i suszymy na sitku. Wysuszone jagody przekładamy do miski i posypujemy 1 łyżką cukru.

Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy jagody i lepimy pierogi.

Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

Pierogi wykładamy na talerz,  polewamy śmietaną i posypujemy cukrem. Pyszności sezonowe.


Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. 10 sierpnia
    Odpowiedz

    O mamusiu! Wpraszam się albo proszę o wysyłkę! 🙂

  2. 11 sierpnia
    Odpowiedz

    Pychotka, nasze babcie takie zawsze robiły i uwielbiają je dzieci 🙂

  3. 11 sierpnia
    Odpowiedz

    muszę się przyznać, że choć widziałam je niejednokrotnie nie dane było mi ich spróbować – kolejna kulinarna rzecz do nadrobienia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.