Pierogi z farszem z dyni i bryndzy z szałwią i palonym masłem

Pierogi to nasze ulubione danie. Na stole wigilijnym goszczą u nas obowiązkowo  ruskie i z kapustą i grzybami. Moja mama robiła jeszcze z białą kapustą, twarogiem i cebulką, takie ala ruskie.

W tym roku chyba zrobię pierogi z dynią. Lubię dynię do różnych potraw. Bryndzę też lubię. Mam do niej ogromny sentyment bo mój tato robił proste i pyszne kanapki z bryndzą właśnie i lekko posypywał papryką w proszku. Ależ mi smakowały te proste kanapki. Bryndza ma wyrazisty smak, ostry zapach. Jak bywaliśmy na Podhalu to zawsze przywoziłam spory kawałek bryndzy.

Dzisiaj mam dla was propozycję na danie wigilijne, i nie tylko, pierogi z farszem z dyni i bryndzy. Do tego polecam masło lekko palone z szałwią. Lekko słodka dynia i wyrazista bryndza z dodatkiem podsmażonej na maśle cebuli jest doskonałym połączeniem. Wierzcie mi, że jest to pyszne.


Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej typ 500,

1  szklanka gorącej wody,

1 żółtko,

1 łyżka miękkiego masła,

½ łyżeczki soli

Składniki na farsz:

Kawałek dyni – u mnie połowa dyni piżmowej,

sól i pieprz do smaku,

1 mała cebula,

200 g bryndzy,

2 ząbki czosnku,

2 łyżki  masła,

Do polania masło z szałwią:

100 g masła,

Parę listków świeżej szałwii

Wykonanie:

Zaczynamy od upieczenia dyni. Dynię myjemy i kroimy na pół, wyjmujemy miąższ i pestki, przekładamy do większego naczynia żaroodpornego, lekko nacinamy i polewamy oliwą. Dodajemy ząbki czosnku.

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temp. 200  stopni i pieczemy dynię około 30  minut. bez przykrycia.

Upieczoną i wystudzoną dynię rozdrabniamy widelcem.

Na patelni smażymy na maśle cebulę pokrojoną w kostkę.

Do wystudzonej dyni dodajemy bryndzę,  podsmażoną cebulę, mieszamy/rozdrabniamy, doprawiamy solą, pieprzem – powinno być dobrze przyprawione.

Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, wodę, sól, miękkie masło  i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.

Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około  minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

Bezpośrednio przed podaniem topimy masło na patelni, dodajemy listki szałwii i podsmażamy aż masło będzie lekko palone.

Pierogi wykładamy na talerz i  polewamy roztopionym masłem z szałwią.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.