Jesień to czas na dynię, przygotowuję z niej wiele rzeczy, od past do smarowania chleba, zup w kremowej wersji przez dania wytrawne i słodkości. Dynia to wdzięczne warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów a dzięki przyprawiam można nadać potrawom różne smaki. Pierogi z dynią i parmezanem wyszły delikatne, o pysznym posmaku gałki muszkatołowej. Wypróbujcie koniecznie!
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej,
1 szklanka ciepłej wody,
1 żółtko,
2 łyżki oleju,
½ łyżeczki soli
Składniki na farsz:
Spory kawałek dyni Hokkaido, około 1 kg
sól i pieprz do smaku,
1/3 szklanki startego parmezanu,
½ kostki masła,
Szczypta gałki muszkatołowej,
1 żółtko,
Szczypta chilli w proszku,
3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Zaczynamy od upieczenia dyni. Dynię myjemy i kroimy na małe kawałki, przekładamy do większego naczynia żaroodpornego, dajemy wyciśnięte ząbki czosnku, pieprz, sól, chilli. Polewamy oliwą i mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temp. 200 stopni i pieczemy dynię około 30 minut. Bez przykrycia.
Upieczoną i wystudzoną dynię obieramy ze skóry i rozdrabniamy widelcem.
Do wystudzonej dyni dodajemy starty parmezan, gałkę muszkatołową, żółtko,mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem – powinno być dobrze przyprawione.
Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, wodę, sól, olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.
Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
Bezpośrednio przed podaniem topimy masło na patelni. Pierogi wykładamy na talerz i polewamy roztopionym masłem i posypujemy startym parmezanem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz