Pierogi z bryndzą i suszonymi pomidorami polane podsmażoną cebulką na maśle

Jeśli zastanawiacie się jakie pierogi bez mięsa zrobić na wigilię to może takie z bryndzą i suszonymi pomidorami spodobają się i posmakują.

Bryndza jest moim ulubionym serem, lubię ją samą do kanapki, z kminkiem czy też z innymi dodatkami jako pasta do chleba. Najczęściej bryndzę kupuję w Krakowskim Kredensie bo tam mają na wagę i jest stosunkowo dobra.

Pomysł na takie pierogi przyszedł mi jak przygotowywałam propozycje na dania wigilijne, na prośbę jednej z moich miłych czytelniczek. Pisała, że lubi eksperymentować w kuchni i chciałaby zrobić na wigilię jakieś nowe dania.

Takie połączenie bryndzy, sera trochę rodem od górali z suszonymi pomidorami okazało się być trafione. Do tego dodałam trochę twarogu i polałam podsmażoną cebulką na maśle i było to wyjątkowo dobre. Nawet moja Córka pochwaliła, że dobre i smakują jej – co wcale nie jest takie oczywiste u mojej Ani, jeśli chodzi o pierogi.

Zachęcam do eksperymentów w kuchni bo dodają nam ciekawych wrażeń smakowych i kulinarnych, szczególnie na świątecznym stole jak mamy dużo gości.

   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na ciasto;

ok 1  kg mąki,

1  szklanka ciepłej wody,

1 jajko,

2 łyżki oleju,

łyżeczka soli

Składniki na farsz:

300 g bryndzy,

Około 5-6 plastrów suszonych pomidorów,

1 kostka masła,

 2 średnie cebule,

sól i pieprz do smaku,

100 g twarogu

Wykonanie:

Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę 1 cebulę. Pomidory suszone kroimy w maski. Do miski dajemy bryndzę, twaróg, podsmażoną cebulkę i mieszamy. Na koniec dajemy suszone pomidory i delikatnie wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem ale uważamy z solą bo bryndza jest dość słona.

Przygotowujemy ciasto. Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej  i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.

Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

Bezpośrednio przed podaniem topimy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy na złoty kolor na patelni. Pierogi wykładamy na talerz i  polewamy roztopionym masłem z cebulką . Mniam.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.