Pierogi ukraińskie przygotowuje się z różnym farszem : z ziemniaków, kapusty, sera. Są bardzo popularne i lubiane, podobnie jak w Polsce. Dzisiaj mam dla was przepis na pierogi ukraińskie, nazywane warenikami z farszem z ziemniaków i smażonej cebuli, polane skawrkami.
Składniki na ciasto;
1 kg mąki,
Około 1 1/2 szklanki gorącej wody,
1 jajko,
1 łyżka masła,
łyżeczka soli
Składniki na farsz:
1 kg ziemniaków
2 cebule
sól i pieprz do smaku,
1 kostka masła,
10 plastrów boczku na skwarki
Wykonanie:
Wcześniej przygotowujemy farsz.
Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy na miękko, odcedzamy i tłuczemy. Na patelni podsmażamy na kostce masła pokrojoną w kostkę cebulę. Do wystudzonych lekko ziemniaków dodajemy usmażoną cebulę. Całość tłuczemy w garnku i doprawiamy solą i pieprzem – musi być dobrze przyprawione.
Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól. Masło dajemy do gorącej wody, mieszmy i chwile zostawiamy do wystudzenia. Wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.
Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i wykrawamy paski dość szerokie (około 6cm). Następnie kroimy w nich kwadraty i w każdy wkładamy farsz i lepimy pierogi w kształcie trójkąta.
Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 1 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
Plastry boczku kroimy w kwadraty i podsmażamy na skwarki. Pierogi wykładamy na talerz i skwarkami. Mniam !
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz