Pierogi ukraińskie – wareniki


Pierogi ukraińskie przygotowuje się z różnym farszem : z ziemniaków, kapusty, sera. Są bardzo popularne i lubiane, podobnie jak w Polsce. Dzisiaj mam dla was przepis na pi
erogi ukraińskie, nazywane warenikami z farszem z ziemniaków i smażonej cebuli, polane skawrkami.

Składniki na ciasto;

1  kg mąki,

Około 1 1/2   szklanki gorącej wody,

1 jajko,

1 łyżka masła,

łyżeczka soli

Składniki na farsz:

1 kg ziemniaków

 2 cebule

sól i pieprz do smaku,

1 kostka masła,

10 plastrów boczku na skwarki

 

Wykonanie:

Wcześniej przygotowujemy farsz.
Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy na miękko, odcedzamy i tłuczemy.  Na patelni podsmażamy na kostce masła pokrojoną w kostkę cebulę. Do wystudzonych lekko ziemniaków dodajemy usmażoną cebulę. Całość tłuczemy   w garnku i doprawiamy solą i pieprzem – musi być dobrze przyprawione.

 

Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól. Masło dajemy do gorącej wody, mieszmy i chwile zostawiamy do wystudzenia. Wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.

Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i  wykrawamy paski dość szerokie (około 6cm). Następnie kroimy w nich  kwadraty i  w każdy  wkładamy farsz i lepimy pierogi w kształcie trójkąta.
Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 1 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

 

Plastry boczku kroimy w kwadraty i podsmażamy na skwarki.  Pierogi wykładamy na talerz i  skwarkami. Mniam !

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.