Pieczona papryka – jak ją zrobić?

Papryka jest wyśmienitym dodatkiem do różnych dań na zimno i ciepło. Chyba nie musze nikogo przekonywać o jej właściwościach i zaletach zdrowotnych.  Pieczona jest dodatkowo dużo “lżejsza” i smaczniejsza, gdyż jest bez skórki i słodka. Ja piekę taka paprykę, przechowuję w lodówce i używam jako dodatek do kanapek, przekąsek i do sałatek. Kanapka ze świeżo upieczonego chleba z dodatkiem pasty twarogowej, rukoli i pieczonej papryki jest dla mnie najlepszą propozycja na śniadanie. Polecam spróbujcie.

Pieczona papryka

Pieczona papryka

Składniki:

Kilka papryk w kolorze żółtym, czerwonym, pomarańczowym,

Oliwa,

Kilka ząbków czosnku,

Grubo mielony pieprz

Wykonanie

Wymytą, przekrojoną  i oczyszczoną paprykę układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy około 1/2 godz. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kiedy skórka papryki zbrązowieje, podpiecze się wyjmujemy paprykę z piekarnika i przykrywamy ściereczką. Jak papryka się wychłodzi zdejmujemy skórkę  i układamy w słoiku warstwami: papryka, czosnek w plasterkach, grubo zmielony pieprz- na koniec zalewamy oliwą. W takiej postaci przez kilka dni można przechowywać ją w lodówce.

Pieczona papryka

Pieczona papryka

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. Listopad 5
    Odpowiedz

    Zawsze kupuje, ale moze warto zrobic domowa 🙂

  2. Ola in the kitchen
    Listopad 5
    Odpowiedz

    Muszę w końcu zrobić :} Przyda się słoiczek.

  3. młodamama
    Listopad 6
    Odpowiedz

    Ciekawe)) Mam akurat papryczki i czosnek. Jutro rano biorę się za pieczenie. Dzięki za pomysł.

Pozostaw odpowiedź Ola in the kitchen Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.