Pieczona papryka – jak ją zrobić?

Papryka jest wyśmienitym dodatkiem do różnych dań na zimno i ciepło. Chyba nie musze nikogo przekonywać o jej właściwościach i zaletach zdrowotnych.  Pieczona jest dodatkowo dużo „lżejsza” i smaczniejsza, gdyż jest bez skórki i słodka. Ja piekę taka paprykę, przechowuję w lodówce i używam jako dodatek do kanapek, przekąsek i do sałatek. Kanapka ze świeżo upieczonego chleba z dodatkiem pasty twarogowej, rukoli i pieczonej papryki jest dla mnie najlepszą propozycja na śniadanie. Polecam spróbujcie.

Pieczona papryka

Pieczona papryka

Składniki:

Kilka papryk w kolorze żółtym, czerwonym, pomarańczowym,

Oliwa,

Kilka ząbków czosnku,

Grubo mielony pieprz

Wykonanie

Wymytą, przekrojoną  i oczyszczoną paprykę układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy około 1/2 godz. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kiedy skórka papryki zbrązowieje, podpiecze się wyjmujemy paprykę z piekarnika i przykrywamy ściereczką. Jak papryka się wychłodzi zdejmujemy skórkę  i układamy w słoiku warstwami: papryka, czosnek w plasterkach, grubo zmielony pieprz- na koniec zalewamy oliwą. W takiej postaci przez kilka dni można przechowywać ją w lodówce.

Pieczona papryka

Pieczona papryka

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. 5 listopada
    Odpowiedz

    Zawsze kupuje, ale moze warto zrobic domowa 🙂

  2. Ola in the kitchen
    5 listopada
    Odpowiedz

    Muszę w końcu zrobić :} Przyda się słoiczek.

  3. młodamama
    6 listopada
    Odpowiedz

    Ciekawe)) Mam akurat papryczki i czosnek. Jutro rano biorę się za pieczenie. Dzięki za pomysł.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.