Wielkanoc już za pasem i tradycyjnie wędliny i pieczone mięso to ważne składniki na świątecznym stole. U mnie to już tradycja, że jest pieczony, rolowany boczek, karkówka, biała kiełbasa a w tym roku zrobię jeszcze klops czyli pieczone mielone mięso z gotowanymi jajkami.
Domowa wędlina to najlepszy dodatek do różnych sosów, sałatek. Wiemy jakie mięso i dodatki dajemy więc smakuje wybornie.
Dzisiaj przepis na taką pieczeń rzymską nazywaną również klopsem. Mięso może być mieszane, wołowo-wieprzowe lub z indyka. Dobrze przyprawione i pieczone jest doskonałe zarówno na ciepło jak też na zimno jako wędlina.
Składniki
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
1 jajko,
4 jajka gotowane na twardo,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
Łyżka masła,
3 łyżki oleju,
5 łyżek bułki tartej,
2 łyżeczki chrzanu,
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku,
1 łyżka sosu sojowego,
Sól, pieprz,
kminek do posypania,
Łyżka musztardy
Wykonanie
Mięso z łopatki mielimy, przekładamy do miski.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni na maśle i oleju.
4 jaja gotujemy na twardo i obieramy.
Dodajemy do mięsa surowe jajko, chrzan, paprykę, bułkę tartą, sos sojowy, podsmażoną cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy dokładnie około 4 minut.
Formę na keks ( około 25 cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Następnie dajemy połowę mięsa do formy, na to dajemy ugotowane na twardo jajka, przykrywamy drugą częścią mięsa i formujemy wzgórek. Wierzch mięsa smarujemy musztardą i posypujemy kminkiem.
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 180 stopni. Pieczemy około 50 minut.
Smacznego !
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz