Ciepła i pyszna przekąska z pieczarek, cukinii, serka koziego i ziół. Kolacja lub dodatek do obiadu.
Ja zrobiłam z dodatkiem pomidorów, świeżych liści bazylii, rukoli i sosu bazylico.
W moim ulubionym Gospodarstwie u Majlertów są już pyszne, zdrowe pomidory, zioła, cukinie… Nic tylko korzystać i przygotowywać takie dania.
Lato to wspaniały czas na takie ciepłe dania z warzywami i ziołami. Korzystajmy więc i przygotowujemy dania z naszych, sezonowych warzyw bo to da nam zapas zdrowia na zimowe dni.
Składniki: (dla 2 osób)
8-10 kapeluszy pieczarek
200 g miękkiego sera koziego,
1 mała cukinia,
Łyżka natki pietruszki,
½ łyżki świeżego tymianku,
2 ząbki czosnku,
pieprz, sól do smaku, szczypta chilli,
Oliwa,
150 g sera mozarella
2-3 pomidory,
Świeże liście bazylii i rukoli,
Sos balsamico
Wykonanie:
Przygotowujemy farsz do pieczarek. Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach. Dodajemy wyciśnięty czosnek, zioła, serek kozi i mieszamy. Doprawiamy solą, chilli i pieprzem.
Kapelusze pieczarek obieramy ze skórki, układamy w naczyniu żaroodpornym i wypełniamy farszem. Polewamy delikatnie oliwą, przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, posypujemy pieczarki starym serem mozarella i pieczemy jeszcze około 10 minut aż ser się roztopi i zrumieni.
Tak upieczone pieczarki podajemy z pomidorami, bazylią, rukolą polane sosem balsamico.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz