Domowe, aromatyczne, ziołowe pesto. Można zrobić samemu w domu, zamiast kupować gotowe w sklepie. Wszystkie zioła do tego pesto, to moje ulubione: bazylia, kolendra, natka pietruszki. O tej porze roku są świeże, pachnące, najlepsze.
Dodałam też podprażonych ziaren słonecznika i siemienia lnianego. To nasze, dobre rodzime ziarna, które delikatnie podprażone dają pesto wyjątkowego smaku.
Takie pesto można posmarować na domowym chlebie, dodać do makaronu, zupy, sałatki. Znakomite !
Składniki
Pęczek liści bazylii,
Pęczek natki pietruszki,
Pęczek liści kolendry,
3 łyżki pestek słonecznika,
2 łyżki ziaren siemienia lnianego,
4 ząbki czosnku
Trochę soli,
2 łyżki soku z cytryny,
1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
1/2 szklanki oliwy extra vergine
czarny pieprz
Przygotowanie:
Ziarna słonecznika i siemienia lnianego prażymy na patelni, na wolnym ogniu aż będę lekko rumiane.
Do miseczki blendera wkładamy liście bazylii, kolendry, natki, obrany czosnek, prażone ziarna, sok z cytryny, połowę oliwy oraz sól. Miksujemy przez 10 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy starty ser i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo pozostałą oliwę , aż uzyskamy pastę. Przyprawiamy pieprzem i mieszamy.
Sos można przygotować nawet tydzień wcześniej i przechować go w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz