Pasztet z cieciorki i dyni

Wegeteriański pasztet z ciecierzycy i dyni to pyszny zamiennik dla mięsnego pasztetu.

Wiem, że dla mięsożerców taki pasztet jest trudny do zaakceptowania ale zapewniam, że jest pełnowartościowym daniem i smakuje wybornie.

Nie będę mięsożerców przekonywać do pasztetu bez mięsa ale zachęcam do spróbowania bo taka odmiana jest czasami wskazana i dobra.

Moja koleżanka z pracy przekonała się do takiego pasztetu chociaż była miłośniczką mięsnych dań. Teraz słyszę od niej, że jak tylko zrobię taki pasztet to Ona bardzo chętnie zje na drugie śniadanie w pracy „przynoś zawsze jak tylko zrobisz i nie będzie w domu chętnych”. 🙂

DSC_0269

Składniki na 1 foremkę:

½ średniej wielkości dyni,

½ kg suszonej cieciorki,

20 dag sera żółtego np. ementalera,

2 jajka,

½ szklanki śmietany 12 %

Sól, pieprz,

Szczypta gałki muszkatołowej ,

Natka pietruszki

Wykonanie

Cieciorkę, jeśli mamy suszoną moczymy wcześniej 12 godz. a następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy. Jeśli mam z puszki to odcedzamy i płuczemy.

Dynię  obieramy i gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy.

Do blendera dajemy dynię, ugotowaną cieciorkę, jajka, śmietanę, sól, pieprz i blendujemy na masę. Tak  rozdrobnioną masę przekładamy do miski i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, pokrojoną drobno natkę pietruszki, starty ser i mieszamy wszystko.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i pieczemy około 60 minut. Taki pasztet jest dobry z sosem jogurtowo-czosnkowym. Polecam, wypróbujcie.

 DSC_0273 DSC_0274

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 8

  1. klaudynas
    22 stycznia
    Odpowiedz

    a o jakiej wadze ma być dynia? mam małą dynię hokkaido mniej więcej średnicy 20 cm ile jej dać?

    • Brenia
      22 stycznia
      Odpowiedz

      Witam, proponuję dać pół dyni. Powinno wystarczyć.

  2. Puma
    22 marca
    Odpowiedz

    Witam, dziękuję za przepis, pasztet jest PRZEPYSZNY. Wykorzystałam zachomikowaną w zamrażalce dynię hokaido (upiekłam ją, a nie ugotowałam) i wyszło pyyyszne, idealne połaczenie smakowe, pozdrowienia.

    • Brenia
      22 marca
      Odpowiedz

      Cieszę się, że pasztet smakował :)zapraszam po inne przepisy. Pozdrawiam 🙂

  3. Renata
    4 marca
    Odpowiedz

    Witam,a jaka smietana ???słodka z kartonika czy zwykła kwaśna????

  4. Brenia
    5 marca
    Odpowiedz

    Witam, zwykła kwaśna

  5. ajajaj...
    13 listopada
    Odpowiedz

    strasznie zrażasz tym „mięsożercy to i mięsożercy tamto” jakbyśmy byli kimś gorszym, a uwierz, że i my MIĘSOŻERCY często eksperymentujemy w kuchni z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.