Zalewajka

Zalewajka to prosta, polska zupa na bazie dobrego żuru, z dodatkiem ziemniaków, grzybów i boczku. Ja dodałam jeszcze marchew.

Zalewajka nie wymaga wiele pracy a efekt jest bardzo pyszny. Żurek może być kupiony  w butelce) ale możecie też zrobić swój, własny, domowy. Przygotowanie takiego żurku nie jest ani trudne ani pracochłonne. Na blogu jest przepis.

Myślę, że warto ją sobie przypomnieć i wprowadzić do domowego menu.

Jest to bardzo aromatyczna, sycącą zupa i świetnie sprawdzi się w jesienne i zimowe dni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki ( na 4 osoby):

2  litry wody

2 ząbki czosnku,

1 marchew,

2 liście laurowe,

1 cebula,

Parę grzybów ( 4-5) – ja miałam suszone podgrzybki,

Parę ziarenek ziela angielskiego

Sól, pieprz,

żur – ja mam swój,

parę plasterków boczku,

1 mała śmietana do zupy 18 %

5 średnich ziemniaków,

Wykonanie

Grzyby suszone płuczemy a następnie zalewamy wrzątkiem, chwilę trzymamy i po chwili odcedzamy.

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy; dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w kostkę marchew, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone w paski grzyby, solimy.  Wszystko gotujemy do miękkości ziemniaków.

Następnie dodajemy żurek, który mieszamy i przelewamy do wywaru przez sitko.

Zagotowujemy  żurek.

Na patelni podsmażamy na maśle cebulę pokrojoną w kostkę i pokrojony w kostkę boczek, dodajemy do zalewajki, mieszamy i zagotowujemy. Na koniec zabielamy  śmietaną,

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.