Pasta ze szprotek, bryndzy i sera ricotta

Pasty to bardzo dobry dodatek do chleba, krakersów. Świetnie sprawdzają się na imprezach bo są smacznym smarowidłem do domowego . Wystarczy nałożyć na kanapkę z taką pastą kawałki papryki w occie, plasterki świeżego ogórka, pomidora lub posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i mamy pyszne przekąski do wina, piwa…

Dzisiejsza propozycja to pasta ze szprotek w oleju z dodatkiem bryndzy ( bardzo ją lubię), sera ricotta i innych dodatków. Z tego powstało smaczne i dobre smarowidło z nutą pikantnej papryczki.

Muszę Wam powiedzieć, że lubię w okresie zimowym robić różne smaczne pasty z dodatkiem ryb w puszce. Szybko się je robi a dodawać można różne nasze ulubione dodatki. Ja np. jestem wielbicielką ostrych papryczek i dodaję do różnych dań. Wy możecie też dodawać swoje ulubione dodatki . Zachęcam do takich eksperymentów kulinarnych …

DSC_0339

Składniki:

puszka szprotek w oleju,

1 mała kostka bryndzy – 10 dag,

2 łyżki sera ricotta

1 łyżka jogurtu naturalnego,

1 łyżka majonezu,

Natka pietruszki,

Papryczka chilli,

Sól, pieprz

Sok z ½ cytryny

krakersy

Wykonanie

Puszkę szprotek otwieramy, odcedzamy z oleju i przekładamy do blendera. Dodajemy bryndzę, 2łyżki sera ricotta, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól, pieprz i rozdrabniamy wszystkie składniki. Natkę pietruszki myjemy, kroimy na małe kawałki, dodajemy do pasty i mieszamy łyżką- już nie używamy blendera.  Papryczkę chilli też kroimy na małe plasterki, dodajemy do masy i mieszamy.

Pastą smarujemy krakersy, nakładamy na to małe plasterki marynowanej papryki i  mamy pyszne kanapki.

DSC_0346

DSC_0349-001

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.