Jest to propozycja na pasty do chleba dla miłośników bezmięsnych potraw i fasoli . Pieczoną paprykę robię bardzo często bo jest bardzo dobra zarówno jako dodatek do sałatki, do kanapki, do tortilli itd… jak też jako samodzielne danie. Tym razem zrobiłam pieczoną paprykę jako dodatek do pasty z fasoli.
Druga propozycja to pasta, również z fasoli ale z dodatkiem pieczonych buraczków. Dodałam do niej szczyptę tymianku, sok z cytryny, ząbki czosnku i wyszła pyszna i kolorowa pasta do chleba. Oliwy dodajemy około 3-4 łyżek ale jeśli pasta byłaby za sucha to dajemy tyle aby pasta była kremowa, dobrze się smarowała.
Fasoli zazwyczaj gotuję więcej bo wtedy mogę robić różne pasty i dania z fasoli.
Składniki:
Pasta z pieczoną papryką
30 dag fasoli ( jaśka),
Sól, pieprz,
2 papryki upieczone
2 ząbki czosnku,
3-4 łyżki oliwy,
Pasta z buraczkami
30 dag fasoli ( jaśka),
Sól, pieprz,
3 upieczone buraczki,
2 ząbki czosnku,
Sok z ½ cytryny,
Szczypta tymianku,
3-4 łyżki oliwy,
Wykonanie:
Pasta z pieczona papryką.
Fasolę jeśli jest sucha, wcześniej moczymy 10 godz a następnie gotujemy do miękkości i studzimy. Paprykę pieczemy zgodnie z przepisem (link).
Do blendera dajemy ugotowaną fasolę, upieczona paprykę, czosnek, oliwę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie rozdrabniamy na gładką masę.
Pasta z pieczonymi buraczkami
Fasolę przygotowujemy podobnie jak do pasty z papryką. Buraczki ze skórą myjemy i pieczemy w folii około 1 godz. Do blendera dajemy wszystkie składniki ( buraki, fasolę, czosnek, tymianek, oliwę) i rozdrabniamy na gładką masę. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, sokiem z cytryny– jeśli jest taka potrzeba.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz