Kanapka z pastą z pieczonej papryki, bryndzy, twarogu, na pysznym domowym chlebie – cóż lepszego można zabrać do pracy na drugie śniadanie. Do tego wystarczą plasterki pomidora lub świeżego ogórka a dla mięsożerców plaster domowej wędliny i mamy zdrowe i pyszne śniadanie.
Pasta jest szybka i prosta do zrobienia bo jeśli upieczemy wcześniej więcej papryki to będziemy mieć różne pyszne dania z taką papryką. Jest dobra, słodka i bez skóry.
Wystarczy włożyć wszystkie składniki do blendera, zmiksować, doprawić i mamy pastę.
Składniki:
2 papryki upieczone,
10 dag twarogu,
10 dag bryndzy,
5 dag sera feta,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
1 ząbek czosnku,
Sól, pieprz,
Szczypta suszonej papryczki chilli
Wykonanie
Papryki myjemy i pieczemy w tem. 200 stopni 20-30 minut aż będą miały ciemną, przypieczoną skórę. Upieczone przykrywamy ściereczką a następnie zdejmujemy skórkę z papryk.
Do blendera dajemy upieczoną paprykę, czosnek, twaróg, bryndzę, fetę, papryczkę chilli, jogurt, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie rozdrabniamy na gładką masę.
Oj połączenie składników zjawiskowe. To musi być doskonałe. Aż ślinka cieknie.
Dziękuję 🙂 tak pasta w takim wydaniu jest rewelacyjna 🙂
mniam! wygląda przepysznie!
Kolejny przepis u Ciebie w bardzo moim guście. Pozdrawiam
Tylko popracowalabym nad proporcjami bo wyszla nie pasta, a koktajl, nawet jak zwiekszylam ilosc twarogu do 25 dag…
Szkoda, bo w smaku taki jak sie spodziewalam…
OK, ale to też zależy od konsystencji twarogu. Jesli jest zbyt wodnisty to rzeczywiście będzie koktajl. Ja miałam dość suchy i zwarty twaróg.