Papryki w lekkiej marynacie faszerowane serem feta

W okresie jesiennym lubimy jadać różne fajne przekąski z warzyw – cukinii, bakłażana, papryki…. Papryka jest w tym okresie wyjątkowo dobra i jednocześnie tania. Na bazarkach jest  duży wybór różnych papryk – małe tzw. pomidorowe, długie, klasyczne, żółte, czerwone, pomarańczowe;  aż prosi się aby robić z nich  przetwory na zimę i sezonowe przekąski. Proponuję dzisiaj przygotowanie fajnej i pysznej przekąski z papryki w lekkiej marynacie z farszem z sera feta.  Taka przystawka jest łatwa do przygotowania ale efektowna jeśli chcemy podać gościom coś wyjątkowego.

 

Składniki:

5-6 Papryk małych ( tzw. pomidorowe), mogą też być długie  papryki

Marynata:

2 litry wody,

1/3  szklanki octu,

1 łyżeczka cukru,

1 łyżeczka soli,

 1/3 szklanki oleju,

Ziele angielskie, liść laurowy, 4 ząbki czosnku, pieprz ziarnisty,

Farsz:

1 opakowanie sera feta,

20 dag twarogu,

 4 ząbki czosnku,

Sól, pieprz,

Koperek,

Wykonanie:

Aby móc podać takie faszerowane papryki musimy  parę dni wcześniej przygotować je w marynacie.

W naczyniu zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, cukru, octu, i ziół. Odstawiamy do wystudzenia. Paprykę myjemy, lekko wykrawamy górną część  i  czyścimy  z ziaren w środku. Do słoja wkładamy oczyszczone papryki i zalewamy ciepłą  zalewą. Dokładamy do słoja czosnek i olej. Tak przygotowane papryki trzymamy w zalewie około 3 dni aby nabrały aromatu.

Po tym czasie możemy podać papryki z farszem. W misce ścieramy (na małych ząbkach) twaróg i dodajemy do niego ser feta. Do tego dokładamy wyciśnięty czosnek, sól (ostrożnie bo feta jest słona), pieprz, drobno posiekany koperek i mieszamy wszystko razem. Papryki faszerujemy przygotowanym farszem serowym (długie kroimy na mniejsze kawałki), wykładamy na talerz i polewamy oliwą i  posypujemy świeżo starym pieprzem, posiekaną pietruszką lub koperkiem.

Pyszna i pięknie wyglądająca przekąska.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 9

  1. Wrzesień 13
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie papryczki, pychotka 🙂 doskonała zakąska na imprezę 🙂

  2. gosia
    Wrzesień 14
    Odpowiedz

    Muszą być pyszne takie papryczkii, na imprezę do wina w sam raz.

  3. kuchnia_breni
    Wrzesień 14
    Odpowiedz

    Popieram Was dziewczyny 🙂

  4. rege
    Październik 2
    Odpowiedz

    czy takie papryki można pasteryzowac na zimę? jeśli tak to jak i ile?:) czy odmiana cyklon będzie się nadawać??

  5. kuchnia_breni
    Październik 10
    Odpowiedz

    będzie się nadawać jeśli taką lubimy 🙂
    i jak najbardziej można pasteryzować tak przygotowane papryczki
    pozdrawiam!

  6. rege
    Październik 11
    Odpowiedz

    A ile czasu je pasteryzujesz??? I ile mozna przechowywać ?:)

  7. kuchnia_breni
    Październik 13
    Odpowiedz

    Pasteryzować to nie dłużej jak 5 min. Natomiast co do przechowywania ciężko mi powiedzieć, bo u mnie schodzą bardzo szybko 🙂

  8. ziom
    Marzec 27
    Odpowiedz

    zawartość kwaśnieje gdy jest dodany twarożek !!!

Pozostaw odpowiedź roxanadelicje Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.