Delikatne, mięciutkie i pyszne placuszki, nazywane w Ameryce pancakes.
Są idealne na śniadanie jak też na deser. Dzisiaj u mnie są z jasnej mąki orkiszowej, która jest zdrowsza od typowej pszennej.
Można podać je z gęstym jogurtem naturalnym i owocami a dodatkowo polać miodem lub syropem klonowym. U mnie były bez cukru, tylko z cukrem waniliowym.

Składniki na około 10 sztuk
200 ml kefiru,
1 szklanka mąki orkiszowej typ 650,
2 jajka
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 mały cukier waniliowy,
Olej do smażenia
borówka amerykańska i inne owoce,
Jogurt naturalny,
Wykonanie
Do miski przesiewamy mąkę dodajemy kefir, jajka, proszek do pieczenia i wszystkie składniki dokładnie mieszamy trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany więc w razie potrzeby dodajmy jeszcze trochę mąki lub kefiru.
Zostawiamy chwilę.
Na patelni rozgrzewamy olej (ogień nie może być zbyt mocny aby racuchy mogły urosnąć ale musi być rozgrzany) i wlewamy łyżką ciasto – wielkość może być dowolna, ja lubię małe racuchy więc na porcję daję 2 łyżki.
Smażymy z jednej strony i delikatnie szeroką szpatułką odwracamy na drugą stronę – też smażymy aż będą rumiane. Podajemy z borówką amerykańską lub innymi sezonowymi owocami.
Możemy polać miodem.


Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz