Pączki na zakwasie pszennym

Doskonałe pączki na pszennym zakwasie, które przygotowuje się dość długo ale ich smak jest niezwykły,  niebiański więc rekompensuje nam ten czas i trud.

Zabierałam się do tych pączków bo jadłam je kiedyś u Moniki Waleckiej i tak mi posmakowały, że postanowiłam je zrobić w tym roku. Aby zrobić takie pączki trzeba mieć zakwas pszenny. Ja mam taki bo robię chleby na pszennym zakwasie więc znalazłam przepis u Moniki i zabrałam się do roboty.

Jeśli się pracuje to najlepszy jest weekend na to bo trzeba poświęcić trochę czasu i pracy aby przygotować takie pączki. 

Jak już zrobicie to zaręczam, że nie będziecie żałować. Są puszyste, delikatne i długo zachowują świeżość. Po prostu,doskonałe.

Składniki: (wyszło ok. 20 niedużych pączków)

1zaczyn drożdżowy, przygotowywany kilka  godzin wcześniej:

Kuleczka świeżych drożdży – wielkości ziarnka grochu,

2 szklanki mąki pszennej typ 480/550,

Szklanka letniego mleka

Wszystkie składniki trzeba wymieszać dokładnie, przykryć folią spożywczą i odstawić na co najmniej 8 godzi.

Drugi zaczyn z  zakwasu czyli tzw levain:

2 łyżki zakwasu pszennego,

Szklanka mąki pszennej typ 480/550,

½ szklanki wody letniej.

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, przykrywamy folią spożywczą i podobnie jak drożdżowy przechowujemy 8 godzin w ciepłym miejscu.

Teraz czas na przygotowanie właściwego ciasta.

1 ½  szklanki mleka,

12g świeżych drożdży,

5  łyżek  cukru pudru,

4 szklanki  mąki pszennej typ 480/550,

6 żółtek,

150 g zimnego masła

1 l oleju rzepakowego do smażenia

Wykonanie:

Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy  drożdże, mieszamy, dodajemy dwa zaczyny i mieszamy aż wszystko dobrze się połączy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do gładkiego ciasta. Przykrywamy ścierką i przechowujemy w ciepłym miejscu 30 minut,.

Po tym czasie dodajemy do ciasta cukier, żółtka i wyrabiamy ciasto dość długo – około 8 minut mikserem lub 10 minut ręcznie aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski.

Wyjmujemy z lodówki masło, dajemy do foli i wałkiem  rozbijamy do miękkości.  Kawałkami dodajemy takie masło do ciasta i wyrabiamy nadal około 8 minut aż masło się wchłonie a ciasto będzie kremowe. Gotowe dajemy do dość dużej miski, posmarowanej masłem, przykrywamy folią spożywczą i dajemy do lodówki na całą noc.

Rano wyjmujmy ciasto z lodówki i  na  2 godziny zostawiamy aby ciasto nabrało pokojowej temperatury.

Z takiego ciasta formujemy pączki. Ja zrobiłam to tak, że rękoma rozłożyłam je na dwa kawałki / prostokąty  o grubości około 1,5 cm a następnie szklanką  wykrawałam koła, dodawałam dżem z płatków róży i zawijałam, formując kule. Na dobrze posypanej mąką desce układamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Smażymy na gorącym oleju około 6 minut, odwracając pączki od czasu do czasu.

Usmażone pączki odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do ostudzenia.

Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 12

  1. Luty 25
    Odpowiedz

    Pączki, rewelacja! Tłusty czwartek lada dzień, więc na stole z pewnością nie może ich zabraknąć, pozdrawiamy!

  2. Brenia
    Luty 25
    Odpowiedz

    🙂 Dokładnie tak. Pozdrawiam !

  3. Luty 25
    Odpowiedz

    Doskonały przepis to nie wszystko potrzebne są jeszcze doskonałe pączki takie jak u Ciebie, Gratuluję udanego pączkowania.

  4. margot
    Luty 25
    Odpowiedz

    Pięknie wyglądają u Ciebie, super było piec je wspólnie

  5. Widzę, że Ciebie też dopadł pączkowy szał, Ania miała wspaniały pomysł, aby polecić nam ten przepis

  6. Brenia
    Luty 26
    Odpowiedz

    Tak, to był dobry pomysł Ani 🙂 Pączki są znakomite 🙂 Pozdrawiam wszystkich wielbicieli pączków !

  7. Luty 26
    Odpowiedz

    Pączki są faktycznie przepyszne i bardzo było sympatycznie, tak wspólnie “pączkować’ 😉

  8. Luty 26
    Odpowiedz

    Wspaniale usmażone!
    Udane wspólne pączkowanie!

  9. Luty 27
    Odpowiedz

    Piękne, wspaniale było upiec je wspólnie w Lutowej Piekarni.

  10. Brenia
    Luty 28
    Odpowiedz

    Tak, to było piekne wspólne pączkowanie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.