Faworki na piwie


Jeden przepis na faworki jest już na blogu ale dzisiaj Tłusty Czwartek więc nie może u mnie zabraknąć takich słodkości.

Dzisiaj faworki na piwie, które są chrupiące, delikatne i smakują wybornie posypane  cukrem pudrem.

Jeśli macie dzisiaj czas i ochotę to zachęcam do zrobienia bo w taki dzień nie dbamy o dietę tylko zajadamy się pączkami i faworkami.

Smacznego o miłego pączkowania 🙂 

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej typ 550

7 żółtek

½ szklanki piwa,

½ łyżeczki proszku do pieczenia,

2 łyżki cukru,

szczypta soli

olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy   mąkę z proszkiem do pieczenia.

W misce ucieramy żółtka z cukrem aż będą puszyste. Dodajemy żółtka, piwo i szczyptę soli, mieszamy wszystko  a następnie  zagniatamy chwilę ciasto. Jak będzie się lepić podsypujemy mąką.

Jak mamy gotowe ciasto, ubijamy  je wałkiem   aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.

Ciasto wałkujemy  bardzo cienko – musi być naprawdę cienkie i kroimy w wąskie pasy,  ok 3 cm szerokości i 10 cm długości. Na każdym robimy na środku małe nacięcie. Aby zrobić ciasteczko jeden koniec faworka przekładamy przez dziurkę ( nacięcie) i przeciągamy.

Na patelni/ garnku rozgrzewamy  tłuszcz (musi być dobrze rozgrzany) a następnie wrzucony faworki. Faworki  powinny szybko wypływać na powierzchnię i  szybko się „napowietrzyć” wtedy temperatura jest dobra. Następne pozostałe faworki  wykładamy partiami na gorący tłuszcz i smażymy na złocisty kolor. Usmażone faworki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym lub serwetką  – musza wchłonąć tłuszcz.  

Lekko wystudzone przekładamy na większy półmisek i każdą partię posypujemy cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Brenia
    6 marca
    Odpowiedz

    Tak przepis prosty i faworki nie są za tłuste 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.