Omlet ze szparagami i pomidorem

Weekendowe śniadania mają to do siebie, że zazwyczaj mamy czas aby je celebrować, nie speszyć się i przygotować oraz jeść różne pyszne smakowitości.

Skoro mamy sezon na szparagi to jedzmy je w różnych postaciach bo sezon na nie jest krótki. Ja jestem wielką miłośniczką szparagów i w tym roku zaraziłam Anię ich smakiem.

Na blogu jest sporo przepisów na szparagi a dzisiaj mam dla was omlet ze szparagami i pomidorami. Taki omlet na weekendowe śniadanie jest rewelacyjny – syty i pyszny.

Korzystajcie z sezonu szparagowego i szykujcie pyszne dania ze szparagami.

omlet ze szparagami-001

Składniki na duża patelnię:

4 jajka

1 duży lub 2 małe pomidory,

1 mała cebula lub szczypior,

Szparagi- około 7 sztuk,

2 łyżki startego sera mozarella,

Sól, pieprz,

Oliwa i łyżeczka masła

Wykonanie:

Szparagi cienko obieramy (pomijając główki) i odcinamy zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę lub szczypior, obrane i wymyte szparagi, sól, pieprz i dusimy na małym ogniu 5 minut obracając od czasu do czasu szparagi. Pomidor myjemy i kroimy w ćwiartki a następnie dodajemy do szparagów – dusimy chwilkę ( 3 minuty).

W misce ubijamy jajka, do których dodajemy łyżkę sera mozarella i wlewamy na patelnię do usmażonych warzyw. Przykrywamy pokrywką i dusimy  około 7 minut . Na koniec dodajemy resztę sera mozarella, przykrywamy i smażymy jeszcze ze 2-3 minuty, na małym ogniu.

omlet ze szparagami-003

omlet ze szparagami-002

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.