Weekendowe śniadania mają to do siebie, że zazwyczaj mamy czas aby je celebrować, nie speszyć się i przygotować oraz jeść różne pyszne smakowitości.
Skoro mamy sezon na szparagi to jedzmy je w różnych postaciach bo sezon na nie jest krótki. Ja jestem wielką miłośniczką szparagów i w tym roku zaraziłam Anię ich smakiem.
Na blogu jest sporo przepisów na szparagi a dzisiaj mam dla was omlet ze szparagami i pomidorami. Taki omlet na weekendowe śniadanie jest rewelacyjny – syty i pyszny.
Korzystajcie z sezonu szparagowego i szykujcie pyszne dania ze szparagami.
Składniki na duża patelnię:
4 jajka
1 duży lub 2 małe pomidory,
1 mała cebula lub szczypior,
Szparagi- około 7 sztuk,
2 łyżki startego sera mozarella,
Sól, pieprz,
Oliwa i łyżeczka masła
Wykonanie:
Szparagi cienko obieramy (pomijając główki) i odcinamy zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę lub szczypior, obrane i wymyte szparagi, sól, pieprz i dusimy na małym ogniu 5 minut obracając od czasu do czasu szparagi. Pomidor myjemy i kroimy w ćwiartki a następnie dodajemy do szparagów – dusimy chwilkę ( 3 minuty).
W misce ubijamy jajka, do których dodajemy łyżkę sera mozarella i wlewamy na patelnię do usmażonych warzyw. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 7 minut . Na koniec dodajemy resztę sera mozarella, przykrywamy i smażymy jeszcze ze 2-3 minuty, na małym ogniu.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz