Omlet z pomidorkami koktajlowymi, bazylią i mozarellą
Dlaczego śniadania są najważniejszym posiłkiem? Bo dają nam siłę i energię na cały dzień. W okresie przedwiosennym są szczególnie ważne bo organizm jest po zimie zmęczony brakiem światła, świeżych warzyw, owoców.
Jak zapewne już zauważyliście lubię na śniadanie jajka w różnej postaci. Oczywiście są to jajka od szczęśliwych, biegających wolno kur.
Dzisiaj mam dla was propozycję na jajeczne śniadanie – omlet z pomidorkami, bazylią i mozarellą. Jest delikatny, kremowy i pachnie bazylią, którą mam w domu przez cały rok w doniczce. Zapach bazylii, to dla mnie zapach lata i słońca.
Zachęcam do zrobienia, smacznego.
Składniki dla 2 osób
4 jajka,
Kilka pomidorków koktajlowych,
Garść startego sera mozarella ,
Parę listków świeżej bazylii,
2 łyżki mleka
sól , pieprz do smaku,
oliwa, masło
pieczywo
Wykonanie:
Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy na dwie części.
Pokrojone podsmażamy na maśle, dodajemy listki bazylii, sól i pieprz.
Jajka rozbijamy osobno i mieszamy widelcem dość intensywnie jak do jajecznicy, dodajemy mleko i mieszamy. Wlewamy na rozgrzane pomidorki na patelni, dodajemy na wierzch mozarellę. Widelcem mieszamy w paru miejscach tak aby ser połączył się z jajkami. Przykrywamy przykrywką i smażymy na średnim ogniu około 5 – 6 minut.
Podajemy ze świeżym pieczywem jasnym lub ciemnym- jak kto lubi.
Prosty, pyszny i szybki omlet.
Zamiast bazylii dałem natkę z pietruszki, bo tylko to miałem pod ręką, no i mozarellę też dałem w plastrach, bo nie ma pojęcia jak to można by zetrzeć:):)
🙂 Inne dodatki też są wskazane 😉