Jesień to czas wielu świeżych warzyw i grzybów. Ja lubię zbierać grzyby ale ostatnimi czasy jakoś brakuje mi czasu. Ale to duża przyjemność i zdrowie chodzić po lesie i zbierać grzyby.
Kurki to moje ulubione grzyby w kuchni. Sezon na nie jeszcze trwa więc dzisiaj propozycja na omlet z kurkami i cukinią. Cukinia też jest teraz znakomita, świeża, dorodna. Omlet wytrawny jest dobry na każdą porę dnia, od śniadania poprzez obiad i na kolację też będzie ok. Weekend przed nami więc na sobotnie czy niedzielne śniadanie będzie idealny.
Składniki na jeden omlet :
2 jajka,
1\2 cebuli,
Szczypior,
50 g świeżych kurek,
2 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego,
1/2 średniej cukinii,
Sól, pieprz,
Masła klarowane
Wykonanie:
Kurki myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, kurki, cukinię, sól, pieprz i dusimy na małym ogniu około 5 minut ( aż woda dobrze wyparuje), mieszając od czasu do czasu.
W misce ubijamy jajka i dodajemy jogurt, sól, pieprz, mieszamy.
Roztrzepane jajka wylewamy patelnię z warzywami. Widelcem mieszamy w paru miejscach tak aby składniki połączyły się z jajkami.
Przykrywamy pokrywką i dusimy około 5- 7 minut . Można po 4 minutach smażenia pod przykrywką, dać do nagrzanego piekarnika i zapiec, już bez przykrywki około 3 minut.
Gotowy posypujemy szczypiorkiem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz