Pyszny makaron orientalny z aromatycznymi warzywami: brokułem, pieczarkami, papryką. Doskonałe danie do wykorzystania resztki różnych warzyw z lodówki. Do tego domowy sos teriyaki ( może być gotowy ) i jest kolorowe danie z nutą orientalną. Wszystko przygotowane w woku lub na dużej patelni.
Danie jest syte i bardzo smaczne.
Składniki porcja dla 2 osób:
120 g makaronu chow mein lub mie,
1/2 papryki średniej wielkości,
1 cebula,
50 g pieczarek
2 ząbki czosnku,
1 mały brokuł,
1 marchewka,
Szczypiorek,
sezam prażony,
3 łyżki oleju roślinnego
Sos teriyaki
4 łyżki sosu sojowego,
4 łyżki wody,
1 łyżka startego imbiru,
3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny,
1 1/2 łyżki miodu lub syropu klonowego,
Wykonanie:
Warzywa myjemy i kroimy:
– w paski paprykę,
– pieczarki w ćwiartki
– w talarki cebulę i czosnek,
– w słupki marchew
W misce wymieszać wszystkie składniki na sos.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Brokuł myjemy, sparzamy wrzątkiem i dzielimy na mniejsze kawałki.
Rozgrzewamy olej na woku lub dużej patelni, dajemy pokrojoną cebulę, czosnek, marchewkę, pieczarki, brokuł i paprykę – dusimy 4-5 minuty, mieszając cały czas. Warzywa powinny zmięknąć ale być jędrne.
Dodajemy makaron, sos i smażymy jeszcze minutę. Wykładamy na talerz, posypujemy prażonym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz