Są takie rośliny sezonowe, które wyrastają, i niestety, bardzo krótko nadają się do robienia przetworów, czy jakiś smacznych dań. Takie są np. kwiaty czarnego bzu. Pojawiają się w okolicach czerwca i trzeba je zbierać w odpowiednim momencie – w pełni kwitnienia, w suchy słoneczny dzień razem z całym kwiatostanem.
Kwiaty z czarnego bzu to źródło mnóstwa witamin i minerałów takich jak : beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, potas, magnez, wapń, sód, fosfor. Zawiera również pierwiastki śladowe : żelazo, mangan, miedź, cynk, flawonoidy i kwasy fenylowe.
Mają właściwości lecznicze:
– wzmacniają organizm,
– działają napotnie,
– rozrzedzają katar, działają wykrztuśnie,
– uśmierzają bóle,
– działają oczyszczająco i przyspieszają przemianę materii….. można by jeszcze wymieniać …
Jak widać, kwiaty czarnego bzu to skarbnice zdrowia i urody.
Dzisiaj mam dla was napój z kwiatów czarnego bzu, który jest rewelacyjny na gorące, upalne, letnie dni. Robi się go, inaczej niż syrop, z całych, z ogonkami kwiatów. Przetworzony i przechowany co najmniej 2 tygodnie staje się musujący i pachnie cudnie kwiatami bzu. W upalne dni dobrze jest go schłodzić w lodówce i wtedy mamy pysznego „szampana”. Jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich napojów ( ja tak mam) to można go rozrzedzać wodą gazowaną.
Przepis dostałam od Pani Ani, która produkuje tego napoju całe mnóstwo litrów. Cała rodzina uwielbia go jako letni, schłodzony napój.
Jeśli chcecie zrobić taki napój w tym sezonie to musicie się spieszyć bo to już ostatni dzwonek aby zebrać dobre kwiaty. Zrobiłam również syrop ale to w następnym wpisie .
Składniki
7 kwiatów czarnego bzu,
7 litrów wody,
1 kg cukru,
5 cytryn,
2 łyżki kwasku cytrynowego
Wykonanie
Zbieramy kwiaty czarnego bzu, razem z ogonkami. Cytrynę sparzamy wrzącą wodą i kroimy w plastry.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z cukrem. Do wrzącej wody dodajemy kwiaty, plastry cytryn i kwasek cytrynowy. Tak przygotowany napój odkładamy na 2 doby.
Po tym czasie przecedzamy napój, przelewamy do butelek i dokładnie zakręcamy. Zostawiamy na co najmniej 2 tygodnie.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz