Naleśniki z warzywami

Takie naleśniki przygotowałam kiedyś mojej mamie i mojej siostrze, podczas pobytu w Przemyślu. Naleśniki tak posmakowały moim kochanym Paniom, że teraz goszczą często na ich stole.

W moim domu też je lubimy, tym bardziej, że  są proste i szybkie w przygotowaniu a ponadto lekkie i mogą być dietetycznym daniem obiadowym. Mają jeszcze jedną zaletę,  pakuję je  do pojemniczka i mamy z mężem pyszne jedzenie w pracy.

Naleśniki z warzywami

Składniki na ciasto:

1  szklanka mąki pszennej,

szczypta soli,

1 szklanka  gazowanej  wody,

 1/2 szklanki mleka,

2 jajka

farsz:

1 marchewka,

Kawałek selera,

1 papryka

Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Czosnek, cebula,

Trochę oleju i łyżeczka masła do podsmażenia cebuli,

50g sera feta.

Wykonanie

Do jednego naczynia wsypać mąkę,  sól, gazowaną  wodę, mleko, jajka. Wyrabiać ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.

Na patelni usmażyć cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem (ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Warzywa myjemy a następnie marchew i seler obieramy.

Cebulę, paprykę,  kroimy w drobną kostkę a marchew, seler ścieramy na grubym tarku.  Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, wyciśnięty czosnek, paprykę, startą marchew, seler i podsmażamy wszystko około 5 minut. Dodajemy na koniec pokrojony w kostkę ser feta, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Musi być dobrze przyprawione.

Następnie na każdy naleśnik nakładamy farsz ( jak kto lubi; ja daję 2 płaskie łyżki) i zawijamy. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut..   Można dodać do zapiekania mazzarelli  jak ktoś lubi  ser pleśniowy typu Dor blu  lub podobny i na koniec posypujemy startym parmezanem.

Naleśniki z warzywami

Naleśniki z warzywami

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. snowflake
    6 stycznia
    Odpowiedz

    Bardzo fajnie wyglądają 🙂 A dlaczego do podsmażenia cebuli mieszasz masło z olejem? Sam olej jest lepszy, bo nie przypala się tak szybko i cebula się ładnie na nim szkli, a nie przyrumienia 🙂

  2. 14 stycznia
    Odpowiedz

    własnie dziś rano robiłam ale obtoczyłam je w jajku i bułce, jutro zamieszczę na blogu…. są fenomenalnie pyszne!

  3. efa
    22 lutego
    Odpowiedz

    zrobiłam dzisiaj, farsz mistrzostwo świata. mniammmmm, pychotka:) polecam:)

  4. Gość
    24 maja
    Odpowiedz

    Naleśniki REWELACJA.Pospolite składniki nie zachęcały do wykonania,ale spróbowałam.No i opłaciło się,posmakowały całej rodzinie.Czasami od siebie dodaję do nadzienia trochę startego sera.Pyszne i syte.

  5. yoka
    28 maja
    Odpowiedz

    Może dietetyczne nie są ani odrobinę ale pyszny przepis 🙂 raz na jakiś czas można zjeść coś tuczącego :)))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.