Tym razem zapraszam na pyszne naleśniki z mąki orkiszowej. Robi się je podobnie jak z mąki pszennej ale w smaku są trochę inne. Do tych naleśników dodałam tyko wodę gazowaną więc są puszyste i delikatne. Pisałam wam już, że smażę naleśniki praktycznie bez tłuszczu, tylko lekko, ręcznikiem papierowym smaruję patelnię olejem rzepakowym.
W tej wersji zrobiłam nadzienie z brokuł i sera gorgonzola. Dodatkowo zapiekłam je w kremowym sosie z sera gorgonzola. Wyszły pyszne, warzywne naleśniki, które będą dobre na obiad jak też na ciepłą kolację.
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej typ 800,
szczypta soli,
1 ½ szklanka gazowanej wody,
2 jajka
farsz:
brokuł,
1 ząbek czosnku,
Opakowanie sera gorgonzola – 200g,
½ szklanki mleka,
Mały pęczek koperku
Wykonanie
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, sól, gazowaną wodę, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.
Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem (ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
Brokuł myjemy i gotujemy około 5 minut. Gotowy odcedzamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy brokuły, czosnek pokrojony w drobne kawałki, łyżkę sera gorgonzola mieszamy delikatnie i podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy pokrojony drobno koperek i mieszamy.
Naleśniki nadziewamy brokułami, rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na patelni gotujemy resztę sera gorgonzola z mlekiem i mamy pyszny sos kremowy.
Naleśniki polewamy sosem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz