Jeśli lubicie smak sosu Bolognese, to dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne naleśniki nadziewane farszem z czerwonej soczewicy, warzyw, sosu pomidorowego. Farsz jest bez mięsa, z dodatkiem selera naciowego, marchewki, papryki, czerwonej soczewicy i smakuje jak sos Bolognese.
Naleśniki będą idealne na obiad jak też na kolację.
Składniki na 8 sztuk
Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mleka,
½ szklanki wody gazowanej,
2 jajka,
szczypta soli,
Farsz alla Bolognese:
150 g czerwonej soczewicy,
2 gałązki selera naciowego,
1 cebula,
1 marchew,
2 ząbki czosnku,1 papryka
Oliwa,
Parmezan tarty,
Ser mozarella,
Sól, pieprz
Puszka sosu pomidorowego (typu passata),
Wykonanie:
Przygotowujemy sos.
Seler, cebulę, paprykę, czosnek, marchew myjemy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę, czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy seler, marchew, paprykę, sos pomidorowy, szklankę wody, soczewicę, oregano. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli soczewica wchłonie wodę w trakcie gotowania to dolewamy trochę do sosu. Gotowy studzimy, będzie gęsty.
Przygotowujemy ciasto na naleśniki.
Do miski przesiewamy mąkę, sól, dodajemy gazowaną wodę, mleko, jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem lub trzepaczką około 4 min. Ciasto musi mieć konsystencje średnio gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.
Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch stron. Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
Nadziewamy naleśniki farszem, składamy w trójkąt. W naczyniu, w którym będziemy piec wlewamy oliwę, układamy naleśniki, posypujemy startym serem mozarella i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 10 minut.
Mniam:)