Szybka i pyszna jesienna wersja naleśnika na śniadanie . Zrobienie takiego naleśnika jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, usmażyć i podać z różnymi dodatkami. U mnie były owoce granatu, jogurt naturalny i łyżeczka miodu. Zdrowe, lekkie śniadanie dla dziecka jak też dla dorosłego.
Jak ważne jest zjedzenie śniadania przed wyjściem do szkoły, uczelni czy pracy nie muszę nikogo przekonywać. Ja nigdy nie wychodzę z domu bez śniadania.
Wiem, że poranek jest zazwyczaj za krótki aby przygotowywać jakieś skomplikowane dania ale ten naleśnik jest łatwy i szybki do zrobienia. Wieczorem możemy sobie przygotować dynię, przechować ją w lodówce i rano dodać tylko pozostałe składniki, wymieszać dobrze i usmażyć.
Podać można z różnymi dodatkami, jakie lubimy ale sam naleśnik jest smaczny i pożywny. Można też taki naleśnik zapakować do pudełka i zjeść jako drugie śniadanie w pracy.
Składniki na dwa duże naleśniki lub 4 mniejsze
Kawałek dyni prowansalskiej – około 30 dag,
4 łyżki mąki pszennej,
2 jajka,
½ szklanki wody gazowanej,
Łyżeczka cukru
Olej do smażenia,
Jogurt naturalny,
Owoce granatu,
Łyżka miodu
Wykonanie
Dynię obieramy i ścieramy na grubych oczkach, do miski. Dodajemy jajka, mąkę, cukier, wodę i mieszamy dokładnie widelcem. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju ( nie za dużo, żeby nie był tłusty naleśnik) i wlewamy połowę ciasta na patelnię i smażymy na średnim ogniu około 1 minuty z jednej strony, odwracamy naleśnik i smażymy z drugiej strony podobnie. Zdejmujemy z patelni i podajemy jeszcze ciepłe z jogurtem naturalnym, owocami granatu i miodem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz